• Bild: JENNY FÖRANDER
    SLÅR LARM. Trots att höstterminen redan är igång har skolskjutsförarna inte fått ut några tider på när barnen ska lämnas och hämtas i skolan. "Jag fick höra att jag skulle fortsätta köra efter vårterminens schema", säger Erna Karlsson.Med på bilden är även Rustan Corneliusson, Jens Sandgren, Göran Wallén och Viktor Svedholm.

Skolskjutsförarna slår larm om bristande planering

Härryda kommun

Vid varje skolstart blir det kaos och nu har skolskjutsförarna fått nog.
– Det är vi som får ta skiten när det inte fungerar, säger Jens Sandgren, en av förarna.

Erna Karlsson har kört skolbarn till Rävlandaskolan i 30 år. Hon är egentligen pensionär men har fortsatt att jobba på deltid för att hon trivs med barnen.

– Vi har underbara ungar och underbara föräldrar. Då är det tråkigt när det blir en så dålig start på terminen, säger hon.

Med ”Lilla bussen” kör hon ett 30-tal barn som bor på landsbygden kring Rävlanda till och från skolan varje dag. Problemet är att hon så sent som i måndags när skolorna drog igång inte hade fått några tider för när barnen börjar och slutar skolan.

Får inte veta tiderna

– I måndags fick jag tiderna som gällde för måndagen för de yngre barnen men inte för alla. Barnens ordinarie tider har jag fortfarande inte fått, säger hon.

Jens Sandgren som kör barn till Hällingsjöskolan har upplevt samma problem.

– Förra torsdagen fick jag mail om att skolan skulle dra igång nu i måndags. ”Lista med bussbarn kommer” stod det, men den har fortfarande inte kommit.

Inaktuellt schema

När Erna Karlsson frågade skolan om besked om vilka tider barnen ska lämnas och hämtas var svaret att hon skulle gå efter förra årets tider.

– Jag har ett barn som ska lämnas kvart över tio, men hon börjar skolan tjugo över åtta. Det är inte schysst att göra så, säger Erna Karlsson.

Rustan Corneliusson som skjutsar barn till Backa­skolan i Landvetter berättar att han har fått listor där barn som inte längre ska skjutsas fortfarande står med.

– Jag kan ha en lista med 16 barn som ska åka och så kommer det två, säger han.

Listorna rensas inte

Viktor Svedholm som hjälper till att pussla ihop kollegornas körscheman berättar att de har fått listor som uppdaterats med nya elever men att de barn som inte längre ska åka fortfarande står kvar.

Enligt bussförarna uppstår samma problem inför varje terminsstart. En gång i tiden kom schemat för höstterminen redan innan sommar­lovet, sedan åtminstone två veckor innan skolstart. Nu är det inte ens på plats när skolan börjar.

När det sker ändringar under terminen kommer informationen oftast från barnen och inte från skolan.

– Vi vänder ut och in på oss för att få det att fungera men det är ju inte så det ska gå till, säger Jens Sandgren.

Delegerat ansvaret

Bussförarna berättar att ansvaret för planeringen av skolskjutsarna har delegerats till rektorerna på varje enskild skola. De anser att det vore mer effektivt att ha en administratör som planerar skolskjutsarna för hela kommunen.

– Genom att delegera ansvaret till varje enskild rektor tappar man alla möjlig­heter till samordning. Vi kanske kör en buss i onödan för att vi inte samordnar resorna till olika skolor, säger Viktor Svedholm.

Hur borde kommunen göra för att det ska fungera bättre?

– Ta upp den kastade handsken och återta samordningsansvaret, säger Viktor Svedholm.

– De skulle kunna göra ett studiebesök i Bollebygds kommun. Där har de en skolskjutsadministratör som samordnar alla skolskjutsresor och de har möte med bussförarna varje vecka, säger Jens Sandgren.