Foto: privat
Thomas Andersson

Nya tränaren ser nya vägar för Pixbo

Innebandy

Våga pröva nya vägar, utnyttja den ungdomliga entusiasmen och låt spelarna ta ut svängarna. Så går det att kort sammanfatta den nye tränaren Thomas Anderssons syn på hur Pixbos herrar ska ta klivet tillbaka till den absoluta toppen.

Thomas Andersson har funnits med i kulisserna sedan maj och nu har han presenterats som Pixbos nya huvudtränare efter Jonas Eliasson.

– Det är klart att det ska bli jätteroligt och det är ärofyllt, säger Thomas Andersson.

Han återvänder till klubben där han spelade i högsta serien 1990-1997. Därefter blev det två år i Schweiz, ett som spelande/assisterande tränare i Alligator Malans och ett som huvudtränare i nuvarande Grasshoppers. Han har även tränat Stenungsunds herrar samt Kungälvs dam- och juniorlag. Thomas Andersson har därmed en lång karriär bakom sig, men han gör debut som SSL-tränare.

– Jag ska inte säga att jag kröner min karriär med det här, men jag kände att det var lite sista chansen att träna ett lag på den här nivån, jag har ändå fyllt 50 år.

Pixbo har fastnat

Han kliver in med ambitionen att bidra till stora förändringar.

– Det känns lite som att Pixbo har kört fast de senaste åren. Man har kommit till en nivå, men inte längre. Frågan är då om man vågar testa nya vägar? Det tycker jag att man vågar.

Thomas Andersson var själv aktiv spelare under en period präglad av tempofylld innebandy. Han är negativ till den fem-tio-årsperiod som följde där han anser att lagen uppträdde alldeles för försiktigt och bara ”rullade av tiden”.

– Pixbo har många unga killar som är på väg fram, de har en lite annan spelstil med lite mer fart och fläkt. Innebandy måste inte alltid vara så att man till exempel springer i en viss båge, det är inget hockeyspel, säger Thomas Andersson.

Han vill i högre grad anpassa spelet efter individerna, se fler långa bollar i anfallet och ha ett försvarsspel med hög press. Med den metoden har motståndarna haft svårt att få hål på Pixbo under försäsongen, bortsett från helgens plump i protokollet, 1–7 mot Jönköping. Då lyckades man varken sätta hög press eller ligga lågt i positionerna.

– Det blev någonting mitt emellan och det var inte melodin.

Åtta -00:or

Thomas Andersson är glad att Pixbo fått behålla en stomme av rutinerade spelare som Gustav Fritzell, Martin Östholm och Jens Milesson och de unga spelarna tillför mycket energi. Truppen har hela åtta spelare födda -00, som antingen lyfts upp från juniorlaget eller värvats utifrån. Tränaren lyfter framför allt fram en trio talanger – Oskar Weissbach, en irrationell forward uppflyttad från juniorlaget, Fabian Lindbäck, back från RIG Umeå som klivit rakt in i förstafemman, samt Linus Nestorsson, center från Lockerud Mariestad som bidrar med många poäng och uppträder väldigt moget på planen trots sin unga ålder.

– Om det hade varit premiär på lördag så hade jag satsat på dem. De andra får spela in sig.

Målsättningen för säsongen är tydlig, Thomas Andersson vill att Pixbo går längre än till kvartsfinal.

– Vi når inte upp i de kvaliteter som Falun och Storvreta har, men kan vi komma trea, fyra i serien, slippa att bli valda av något av topplagen och istället kanske få Linköping eller Växjö så har vi bättre chans att gå till semi och kommer vi dit kan allt hända.

Wiklunds tränardebut

Assisterande tränare till Thomas Andersson blir Tim Wiklund, även han ett nygammalt namn i kubben. Efter åtta säsonger och fyra SM-brons med Pixbo avslutade han sin spelarkarriär med en säsong i Lindås Rasta. Nu debuterar han som tränare.

– Ska man debutera ska man göra det rejält. Det ska bli kul att komma nära laget och kunna bidra med såväl innebandykunskaper, ledaregenskaper som professionalism. Jag var i klubben när många av spelarna kom så jag har varit med på nästan hela deras resa. Förhoppningsvis kan jag utnyttja det till min fördel och coacha på ett mer närvarande och detaljerad sätt, säger han i ett pressmeddelande.

Den tredje pusselbiten i ledarstaben är Per Tjusberg. Som LT rapporterat om har klubbens tidigare herr- och damtränare fått en skräddarsydd roll där han arbetar med spelar- och taktikutveckling för både herr- och damlaget samt klubbens talanggrupper.