• Illustration: LILJEWALL
    NY VY. Den nya arenan placeras vid entrén till Mölnlycke fabriker, med utsikt mot Massetjärn.
  • Illustration: LILJEWALL
    BÄTTRE PUBLIKKAPACITET. Den nya matchplanen ska ha plats för 1 600 åskådare.

Nu ska nya arenan byggas

Mölnlycke

Nu påbörjas bygget av en ny idrottsarena i Mölnlycke fabriker.
Arenan, som blir ny hemmaarena åt innebandyklubben Pixbo Wallenstam IBK, beräknas stå klar om drygt två år.

Innebandyklubben Pixbo Wallenstam har kämpat i många år för att få till stånd en ny arena i Mölnlycke. Klubbens ordförande Fredrik Löfgren är glad att drömmen nu är på väg att förverkligas.

Har samma mål

– Vi tycker att det är fantastiskt. Vi har ett bra samarbete med kommunen och Wallenstam, alla har samma mål och det känns skönt och roligt. Nu önskar man bara att tiden skulle gå lite snabbare, säger han.

Med den nya arenan får klubbens båda elitlag en ny hemmahall med bättre kapacitet att ta emot publik, men den kommer också innebära ett lyft för klubbens ungdoms­verksamhet.

– Vi är en förening med tusen medlemmar och kommunen är under tillväxt. Vi behöver göra bra saker för att sysselsätta de unga. Det är viktigt att barn motionerar och ur den aspekten är hallen bra och viktig, säger Fredrik.

I september ska den gamla fabriksbyggnaden vara borta för att arbetet med att uppföra den nya idrottsarenan, Wallenstam arena, ska kunna dra igång.

Claes Johansson, arkitekt på Liljewalls arkitekter, har ritat arenan som är tänkt att smälta in i den befintliga miljön.

– Det är en modern idrotts­arena på insidan men det har samtidigt varit viktigt att det yttre behåller känslan av gammal fabriksmiljö, säger han i ett pressmeddelande.

Bottenplattan kvar

Bland annat kommer botten­plattan från den gamla fabriken att vara kvar och fasaden kommer att bestå av rödbrunt skärmtegel som ska påminna om den gamla textilindustrin som funnits på platsen.

Inne i byggnaden ska det finnas en matchplan med plats för 1 600 åskådare. På andra våningen ska det finnas passager från läktaren till en kafeteria och utställningsytor. Där kommer också finnas en stor balkong med utsikt över Massetjärn.

Innanför matchplanen ska det vara en nästan lika stor träningshall. Den L-formade byggnaden ska också innehålla åtta omklädningsrum, ett entrétorg med biljettlucka, kiosk, butik och rehabiliteringsgym.

Kostar 120 miljoner

Den nya arenan uppförs i kommunal regi och kommer att kosta mellan 115 och 120 miljoner kronor. 21 september ska det hållas en första spadtag-ceremoni på området. Arenan beräknas vara klar år 2021.

I samma område har fastig­hetsbolaget Wallenstam AB påbörjat byggnationen av ett helt nytt bostadsområde som när det är färdigbyggt ska innehålla cirka 600 nya bostäder.