• Foto: Per Anger
  • Foto: Per Anger
  • Foto: Per Anger
  • Foto: Per Anger

Musiken är Jacks stora passion

Partille

Musiken är Jack Liedströms stora passion i livet och en plats där han inte känner sig begränsad av sin synnedsättning. I våras släpptes hans debutalbum, och i somras var det premiär för den första musikvideon.

Jack Liedström är född och uppvuxen i Alingsås. Han är son till musikern och Alingsåsprofilen Thomas Liedström, och kom redan i unga år i kontakt med musiken.

Han började spela trummor och provade på andra instrument. Under flera år ägnade han sig åt rap och breakdance, och började allt eftersom även att producera sina egna beats.

– Intresset för låtskrivande och produktion växte sig starkt. Under gymnasietiden kände jag att jag ville hålla på med musik professionellt, säger Jack.

Fysioterapeut

När han var i 20-årsåldern sökte han och kom in på en utbildning i musik- och ljudproduktion på Högskolan i Skövde. Efter utbildningen blev det ytterligare en kort sejour i Alingsås, innan Jack hoppade på nästa utbildning. Den gången till fysioterapeut, det som förut kallades för sjukgymnast.

– Jag ville hålla på med musiken men ville även ha något annat vid sidan av och ville jobba med människor. Arbetet som fysioterapeut kändes väldigt lockande.

2015 blev han klar med utbildningen och idag jobbar Jack på Active rehab i Landvetter.

Genetisk ögonsjukdom

Yrket som fysioterapeut fungerar bra att kombinera med nedsatt syn. Jack är född med den genetiska ögonsjukdomen Stargardts sjukdom, som gör att fotoreceptorerna i ögat förstörs. Något botemedel finns inte, även om stamcellsforskning pågår.

Den stora nedgången i synförmågan skedde när han var i sjuårsåldern.

– Jag såg bra när jag var liten, men sedan dess har jag förlorat större delen av min syn. Det blev tydligt när jag började skolan och det inte fungerade med läsningen.

Idag ser Jack ungefär fem procent. Hur hans syn kommer att förändras i framtiden vet ingen, men hans läkare har sagt att Jack kan tvingas gå med hjälp av käpp i framtiden.

– Det suger att ha en sån sjukdom. Det har varit mycket kämpande men dit jag kommit idag är jag ändå nöjd med tillvaron, säger han.

Låter sig inte hindras

Med åren har han lärt sig att hantera sin synnedsättning, och han har inte låtit sig hindras av den. Jack har pysslat med allt från skateboard till inlines, och nu under våren har han tränat parkour.

– Det är klart att det fortfarande är tungt när man märker att synen blir sämre och man märker att det blir svårare att göra sånt som gick bra för några år sedan. Men man är ju psykiskt förberedd och med på banan, säger han.

Bob Marley

Åter till musiken. När Jack var i 15-årsåldern upptäckte han reggaelegendaren Bob Marleys musik.

– Sedan dess har reggaen varit med mig och kärleken till reggae har vuxit och vuxit. Till sist insåg jag att det var reggae jag skulle göra.

Under utbildningen i Skövde hade han experimenterat lite med reggae, och 2013 började han göra egen musik under artistnamnet ChackaJack.

– Musiken är min passion och något jag älskar väldigt mycket. Det är också något där jag känner att synen inte begränsar mig. Jag kan sjunga och spela mina instrument, och det är väldigt härligt.

Släppte debutalbum

I våras släpptes debutalbumet Frihet, fred och kärlek. Den mesta av musiken är inspelad i Jacks hemmastudio. Leadsången är inspelad med Jacks kompis Emil Kvarnström som inspelningstekniker i hans studio Hit’em music i Alingsås.

Jack skriver all text och musik själv, och har även producerat, mixat, mastrat samt spelat många av instrumenten.

– Jag har känt att jag har behövt få ut de här låtarna. Jag har haft ett stort behov av att skriva och släppa musik, och att få tala ut om de här ämnena som jag lyfter i mina texter.

– Till stor del är det samhällskritiska texter där jag lyfter sånt som ojämlikhet, rasism, våld och förtryck.

Personliga låtar

En del låtar är av mer personlig karaktär, som till exempel Nattetid. Videon till låten är gjord av alingsåsaren Tomas Berner och och släpptes i somras.

– Det är en av låtarna som speglar den inre mentala kampen. Jag tror att de flesta kan känna igen sig i känslan när man är nere på botten, och det inte känns så ljust och man inte ser några möjligheter. Låten handlar om att inte sluta kämpa och att inte ge upp.

Mer musik på gång

Om det blir en uppföljare till debutalbumet återstår att se. Klart är i alla fall att det kommer mer musik från ChackaJack.

– Det är inget nytt album planerat men jag skriver ny musik. Så nytt material är på gång kan jag säga, man får hålla ögon och öron öppna.

Jack Liedström

Ålder: 31 år

Bor: I Partille med hustrun Linn, rumänska gatuhunden Clio samt kaninerna Mollie och Vilma

Gör: Fysioterapeut på Active rehab i Landvetter samt musiker

Aktuell: Släppte nyligen videon till låten Nattetid från debutalbumet Frihet, Fred och Kärlek som kom ut i våras.

Musikaliska förebilder: Bob Marley och Kapten Röd