• Bild: PIERRE BJÖRK
  13 NOVEMBER. Författaren Jonas Hassen Khemiri som är aktuell med boken Pappaklausulen kommer till Landvetters kulturhus.
 • Bild: JOHAN BÄVMAN
  23 SEPTEMBER. Fotografen Johan Bävmans utställning Swedish dads visas på Guldsmedsplatsen.
 • Bild: Pontus Johansson
  5 OKTOBER. När barnen tröttnade på att pärla fortsatte Johan "Pappas pärlor" Karlgren. I oktober håller han workshop i ateljén i Landvetters kulturhus.
 • Bild: KAPTEN KRYP
  17 OKTOBER. Kapten Kryp kommer till Rävlanda bibliotek med sånger, hittade prylar och gigantiska kryp.

Lyfter fram en positiv mansbild

Landvetter

Landvetters kulturhus har tidigare jobbat med mannen/pappan som tema och i höst fortsätter man att problematisera mansrollen ur ett nytt perspektiv.
– Nu vill vi lyfta fram den goda mannen, säger Anna Bramsved, kultursamordnare för Landvetters kulturhus.

Anna Bramsved berättar att kulturhuset tidigare diskuterat mansrollen ur ett ”Me too-perspektiv”. Nu vill man i stället lyfta fram en inspirerande mansroll.

– Vi har en väldigt ung publik och det känns som en bra vinkel som kontrast till mannen som förövare som ofta syns i media, säger hon.

Hon lyfter fram utställningen Swedish dads som ett exempel på det temat. Fotografen Johan Bävman har porträtterat pappor som har tagit ut mer än sex månader av föräldraledigheten. Från den 23 september går fotografier och intervjuer att ta del av på Guldsmedsplatsen utanför kulturhuset.

– Utställningen har visats i 65 länder och vi kommer att visa ett urval av bilderna, säger Anna Bramsved.

25 november invigs en annan utställning som porträtterar män i en annan fas av livet. Det är utställningen Hjässan är kal där 20 män i övre medelåldern har porträtterats. Annica Carlsson Bergdahl har intervjuat och Elisabeth Ohlson Wallin har fotograferat. Den utställningen visas inne i kulturhuset.

Man/pappa-temat går igen även i höstens författarmöte. 13 november kommer Jonas Hassen Khemiri som är aktuell med den uppmärksammade boken Pappaklausulen, om kluvna känslor i samband med papparollen, och novellen Den sista måltiden. Novellen som handlar om våld i nära relationer har han skrivit på uppdrag av ”Välj att sluta”, en telefonlinje för dem som vill förändra ett våldsamt beteende.

9 oktober kommer stå upp-komikern Eric Löwenthal med föreställningen Fadern – ”i faderns, sonens och Försäkringskassans namn” om att vara pappa till en pojke med grav utvecklingsstörning och om kampen mot myndigheterna som det har medfört.

Höstens program bjuder också på workshop med Pappas pärlor, alias Johan Karlgren, en pappa som helt enkelt älskar att pärla. Han kommer 5 oktober.

Även i Rävlanda bibliotek kommer det att hända saker i höst. 24 september kommer författaren Lars-Göran Holmgren från Mölnlycke för att berätta om sin roman Julias resa. För de små bjuds det på familjeföreställning med Kapten Kryp 17 oktober.

15 september hålls familjeföreställningen Gosedjur, om en pojke äventyr när det egentligen är dags att sova, i Sörtorpagården och till Hällingsjöskolans gymnastiksal kommer sagofen Isadora med föreställningen Kalas, Alfons Åberg 29 september.

I Hindås arrangerar Bygdegårdsföreningen Hindås station kulturfestival 13-14 september.