Hälsosam höst i Partille

Partille

En guidad busstur för att titta på offentlig konst hör till nyheterna i höstens kulturutbud i Partille, men det är också många populära evenemang som kommer igen.
Ett exempel är den välbesökta skördefesten på Lexby gård som i år har tioårsjubileum.

Partille kommun har tagit fram en broschyr med ett urval av alla offentliga konstverk som finns i kommunen. 26 september går det att hoppa på konstbussen som kommer att göra en tur och berätta om de olika konstverken.

– Man kommer att titta på nyare muralmålningar som finns på olika håll i kommunen men också äldre skulpturer som man kanske har gått förbi många gånger och vill höra lite historia kring, säger Maria Dahl, kultursamordnare i Partille.

Maria Dahl berättar att det är många efterfrågade programpunkter som återkommer, som musik- och jazzcaféerna i Kulturum, seniorbion och serien med banbrytande berättelser som arrangeras av Göteborgs universitet i Jonsereds herrgård.

Ett musikevenemang att se fram emot är konserten med Edda Magnason på Kulturums stora scen 26 oktober. 22 november kommer Harald Treutiger och Ingmari Dalin för att hålla en seniorkonsert med musik från förr i tiden.

Maria Dahl slår också ett slag för hälsodisken som arrangerar flera spännande föreläsningar under hösten. 24 september handlar det om sömn, 8 oktober om att vara högkänslig och 22 oktober blir det en föreläsning om att lida av hälsoångest.

Det blir också gott om tillfällen att komma ut i naturen. STF Lerum-Partille håller i regelbundna vandringar runt om i kommunen och 6 oktober bjuds allmänheten in till en äppeldag i Jonsereds trädgårdar.

– Då kan man komma dit med sina äpplen och få dem sortbestämda. Det brukar vara väldigt uppskattat, man kanske har flyttat in i ett hus med gamla äppelträd i trädgården och vill veta vad det är för sorts äpplen, säger Maria Dahl.

Skördefesten på Lexby gård (21 september) är också en uppskattad tradition som brukar dra mycket folk. Det var från början ett EU-projekt med drivs nu vidare ideellt och i år fyller skördefesten tio år.

Jonsereds hembygdsförening har också ett evenemang (14 september) som återkommer varje år för att uppmärksamma kungen Oscar den andres besök i Jonsered 1901. I år har även en skådespelare bjudits in för att spela upp det kungliga besöket. Efter ceremonin bjuds det på Oscar II-tårta.