• Arkivbild: JENNY FÖRANDER
    PASSION FÖR LÖKAR. Gerben Tjeerdsma säljer lökar på Lökdagen på Råda säteri 2016. Nu har den populära trädgårdsmästaren fått medalj av Riksförbundet Svensk trädgård.
  • Arkivbild: ANNA MATTISSON

Gerben Tjeerdsma fick kunglig medalj

Mölnlycke

Gerben Tjeerdsma, som driver Gerbianska trädgården vid Råda säteri, har fått ta emot Kungliga Patriotiska sällskapets trädgårdsmedalj.
– Det är en stor ära. Det känns som en bekräftelse på att man håller på med något bra, säger han.

Det är Riksförbundet Svensk trädgård som årligen delar ut Kungliga Patriotiska sällskapets medaljer för ”förtjänster inom trädgårdsodling och biodling”. I år gick medaljerna till Gerben Tjeerdsma, trädgårdsmästaren Tommy Ahnby från Munkedal samt postumt till trädgårdsingenjören Kenneth Lorentzon från Kågeröd som gick bort tidigare i år.

Delat pris

Gerben Tjeerdsma är ursprungligen från Nederländerna och har utbildat sig i Nederländerna, Sverige och Norge. Han jobbade på Botaniska trädgården i Göteborg i 17 år där han bland annat var ansvarig för alpinhuset. Han har även jobbat på Universeum där han var med och byggde upp reptilariet och regnskogsmiljön där han även varit trädgårdsmästare.

I samarbete med Härryda kommun har han utvecklat trädgården vid Råda säteri där han också har sin egen plantskola, Gerbianska trädgården.

Han är också lärare och sitter i styrgruppen för Hermods trädgårdsmästarutbildning och är sedan 2018 styrelserepresentant i den internationella perennodlarorganisationen ISU.

I sin motivering till utmärkelsen skriver Svensk trädgård att ”Gerben är en av de viktigaste aktörerna i landet på att förmedla plantor från det enkla till det mer avancerade växtsortimentet och att sprida kunskap och erfarenhet om dessa växter.”

– Jag har fått väldigt mycket respons på utmärkelsen, det känns kul att de lyfter fram trädgården. Man får en liten boost att fortsätta och det känns som att jag är på rätt väg med att åka runt och föreläsa och utbilda folk inom trädgårdsodling, säger Gerben.

Flitig föreläsare

Gerben håller föreläsningar över hela landet och även i Norge och Storbritannien om allt från väldigt smala ämnen till föreläsningar för åhörare som inte har några förkunskaper alls.

– Den mest populära föreläsningen nu heter ”Tolka ståndort”, vilket handlar om i vilken växtzon olika växter passar. Vi har ett väldigt långt och avlångt land och när man misslyckas med sina perenner handlar det ofta om att de inte trivs med klimatet i den växtzonen man har planterat dem i. Föreläsningar om lök- och knölväxter är också alltid väldigt populära.

Han är också en flitig deltagare på växtmarknader och växtmässor. På Råda säteri har det hållits flera uppskattade trädgårdsdagar, inte minst lökdagen som Gerben nu har valt att flytta till Botaniska trädgården i Göteborg (22 september).

– På Botaniska är de jätteglada att vi har flyttat dit, säger Gerben.

Dåligt samarbete

På sikt kan han tänka sig att även flytta sin plantskola från Råda säteri.

– Det känns inte så kul att vara kvar här längre på grund av att samarbetet med kommunen fungerar dåligt sedan de tog över driften av Råda säteri. Jag har lagt ner så mycket energi där men det känns inte som att det har något värde, säger Gerben.