• Bild: JENNY FÖRANDER
    FEST I BYN. Eskilsbyborna bjuder in till kalas och hoppas locka även dem inte själva bor på orten. Johan Olofsson, Ida Gudmundsson och Johan Javinder sitter i styrelsen i Södra Landvetters kommunalförening som står bakom evenemanget.
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER

Eskilsby laddar för festival

Eskilsby

Sista helgen i augusti går det första Eskilsbykalaset av stapeln. Tanken är att det ska vara ett evenemang för dem som bor i byn men också för att locka andra att upptäcka platsen och kreativiteten som frodas där.
– Vi vill visa upp byn och visa att vi finns, säger Ida Gudmundsson från Södra Landvetters kommunalförening.

Det var i höstas när byns skola hotades av nedläggning som byborna kom samman och idén att skapa en egen festival föddes.

– Om man inte visar upp vad som finns här är det svårt att veta vad som kan gå för­lorat, säger Ida Gudmundsson.

Ida är uppvuxen i Eskilsby och ska snart börja renovera en byggnad på föräldrarnas gård där hon och hennes sambo ska flytta in. Hon sitter i styrelsen i Södra Landvetters kommunalförening som i höstas blev engagerad i kampen för att bevara ortens skola.

Måste kämpa för allt

Ida beskriver känslan som finns i byn av att det inte görs några satsningar i Eskilsby.

– Om man vill ha något i Eskilsby måste man kämpa väldigt hårt för det. Oftast handlar det om att hålla kvar i det som redan finns. Det enda vi ber om är en tätortsskylt så att vi kan få ner hastigheten på vägarna till 50 kilometer i timmen. Och lite mer kollektivtrafik, säger Ida.

När det gäller skolan fick byborna gehör från politikerna – skolan blir kvar. Och i samband med det väcktes idén om att skapa ett evenemang.

– Vi diskuterade i styrelsen att vi behöver sätta Eskilsby på kartan för folk som inte bor här. Vi som bor här vet ju. Vi har inte någon tydlig historisk sevärdhet, men för att vara en så liten by finns det väldigt många engagerade och skapande människor här, ­säger Ida.

Att planera för kalaset blev som en inventering av vilka människor och verksamheter som finns i byn. Ida utlovar att det blir en festival som innehåller allt; från alpackor att klappa till motorsågskonst, lotterier och chokladhjul, föredrag, matservering, biofilm för barn och flera livespelningar.

Nästan samtliga medverkande bor i trakten eller har vuxit upp på orten, som sångerskan Stina Svensson i bandet Hello Ocean och trummisen i postbluesbandet Godless men som ska uppträda.

Ida själv ska också stå på scenen som soloartist. Ljud- och ljusanläggningen har de fått låna från nätverket Returkultur som tar hand om och reparerar gammal musikutrustning för att den inte ska slängas.

Testa ovanlig sport

Besökarna kommer också kunna prova på den hittills relativt okända sportgrenen cornhole.

– Vår styrelsemedlem Johan Olofsson var nyligen i Härnösand för att delta i de öppna svenska mästerskapen i cornhole. Han har som målsättning att skapa ett cornhole-lag, berättar Ida.

På lördagen 31 augusti kommer aktiviteterna att vara samlade i och utanför Eskilsbygården. Dagen efter hålls en konst- och hantverksrunda då det går att besöka ateljéer och verksamheter i Eskilsby med omnejd. Peter Korns trädgård kommer att vara öppen, liksom Sammels lantgård i Bertshult med servering, trädgård och plantskola. Andra verksamheter som medverkar under kalaset är exempelvis Eskilsby keramik, Vrestaby smedja, Oppenheim förlag och Wikström interiör & snickeri.

Ambitiöst program

– Det är en väldigt ambitiös festival och ligger mycket tid och arbete bakom. Det hade varit jättekul om det kommer folk som är intresserade av att ta del av programmet.