• Bild: JENNY FÖRANDER
  IDYLL. Ann och Thomas Englund blev överraskade när de fick höra att deras lilla café kommit med på prestigefyllda White guides lista över landets 101 bästa sommarcaféer. Den lantliga charmen och färska bakverken gör Engalycka gård till ett uppskattat utflyktsmål på helgerna, både för närboende och turister på genomresa.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: PRIVAT
 • Bild: PRIVAT

Engalycka gård har tagit plats i White guide

Rävlanda

De startade blygsamt med en frysbox med lammkött i garaget. Nu har Engalycka gård/butik & café utanför Rävlanda kommit med på White guides lista över landets 101 bästa sommarcaféer.

– Vi var väldigt förvånade när de ringde i våras, säger Thomas Englund som driver caféet tillsammans med sin fru Ann.

Katten Vilda hoppar genast upp i knäet och börjar spinna när jag slår mig ner vid ett av borden. Från gårdsplanen hörs hönornas rofyllda kacklande samtidigt som Ann kommer in genom dörren för att visa dagens skörd av ägg i olika kulörer.

Imponerande hönor

Just hönorna ”av skilda exotiska sorter” är det som omnämns allra först i White guides beskrivning av Engalycka gård som har fått rubriken ”Lantlig fika på stallbacken”.

Thomas berättar att de först blev lite nervösa och tänkte att kraven på dem skulle öka när de kom med i White guide, men en kund lugnade dem.

– Han sa ”fortsätt som ni har gjort, det är ju därför ni har kommit med” och så är det ju. Det känns som ett erkännande och en kvalitetsstämpel att vara med i White guide.

Exklusiv skara

Med tanke på hur många caféer det finns i Sverige är det ingen dålig bedrift att bli omnämnd som ett av landets 101 bästa sommarcaféer. Som jämförelse har Göteborg inte ett enda café på listan (Gunnebo slott ligger ju faktiskt i Mölndal). Berömda caféstaden Alingsås har bara fått med ett café på listan.

Föll pladask

Senast jag besökte Engalycka gård var i maj 2016 då paret Englund just hade slagit upp portarna till sin gårds­butik. Thomas berättade då om hur han sett gården i Storåns dalgång i en hus­annons hösten 2011. Han åkte dit på visningen och föll pladask. Redan första våren på gården köpte paret fem får, och 2013 fick de vara med om sin första lamning.

I liten skala

De började sälja lammkött i liten skala, men efter hand tyckte de det kände lite torftigt att sälja kött ur en frysbox i garaget och så föddes idén om en gårdsbutik.

I början var det butiken som var huvudsaken, men de inredde också en liten cafédel och med tiden är det caféet som har lockat flest besökare till gården. Sedan starten har Thomas och Ann byggt ett riktigt kök intill butiken och utökat caféet med ett extra rum. Under sommaren finns det också gott om plats att sitta och fika ute på gården.

Poppis helgutflykt

Caféet är öppet på helgerna och en vanlig lördag eller söndag kan det dyka upp 25-30 besökare.

– Den här helgen var det jättemånga turister, det var holländare, tyskar och en spanjor, men det kommer också många svenskar som är på genomresa och har hittat oss när de har googlat. Majoriteten av besökarna är dock från närområdet; från Mölnlycke, Bollebygd, Partille, Lerum och Sätila, säger Thomas.

Vill ha en upplevelse

Han tror att många är trötta på caféer som är stöpta i samma form och vill att café­besöket ska vara mer av en upplevelse. Inte minst barnen tycker att det är spännande att komma ut på landet där det finns tuppar och hönor, katter, får och en hund.

– I fjol hade vi fem flask­lamm och barnen tyckte det var underbart att få vara med och mata dem, berättar Ann.

Jagar nya recept

Utöver den lantliga miljön och familjära stämningen tror Thomas att besökarna uppskattar att de alltid serverar nybryggt kaffe och färska bakverk. Varje fredag och lördag bakar Ann för att kunna servera allt så färskt som möjligt. Bakverken toppas med nyplockade bär.

– Jag är ute på nätet hela tiden för att hitta nya recept, säger Ann.

Kladdkakan med mjuk maräng och hallon hör till favoriterna, liksom romrussinchokladkakan med hallonsås.

När makarna Englund drog igång butiken och caféet var det som en hobby. De satte inte upp något specifikt mål utan har låtit verksamheten utvecklas efterhand.

– Det är på en bra nivå som det är nu. Vi vill ha det lite småskaligt, säger Thomas.