Bild: Per Anger
NYFIKEN. Med sitt gymnasiearbete om att upptäcka strålning med mobilen vann Ellen Hammarstedt tävlingen Unga forskare och fick en plats i Sveriges unga forskningslandslag.

Ellen siktar mot stjärnorna

Sävedalen

Hennes gymnasiearbete om att upptäcka strålning med mobilkameran har tagit henne ut i världen. Nu har 19-åriga Ellen Hammarstedt från Sävedalen siktet inställt på en forskarkarriär.

Sen Ellen Hammarstedt började läsa fysik i skolan har det alltid varit hennes favoritämne. När hon plöjt kurslitteraturen tittade hon på dokumentärer och började läsa böcker om fysik. Framför allt var det rymden som fascinerade henne.

– Rymden är det coolaste för det är så mycket vi inte vet, och det stör mig. Jag vill veta allting, säger hon och skrattar.

Hon gick hela grundskolan på Vallhamraskolan i hem­orten Sävedalen och valde därefter att läsa det naturvetenskapliga programmet förstärkt med extra fysikkurser på Kitas gymnasium i Göteborg.

Rymdforskarskolan

Förra sommaren, inför att hon skulle börja sitt sista gymnasieår, deltog Ellen i Rymdforskarskolan som Astronomisk ungdom anordnade i Göteborg.

När Rymdforskarskolan var slut och höstterminen närmade sig var det dags för Ellen att välja ämne för sitt gymnasiearbete, ett slags slutprojekt där man ska knyta ihop det man lärt sig på gymnasiet och visa att man är förberedd för högskolestudier.

Ellens handledare på Rymdforskarskolan pluggade på Uppsala universitet så Ellen mejlade henne och frågade om hon hade tips på något ämne att undersöka i sitt gymnasiearbete, gärna inom partikelfysiken. Hon slussade Ellen vidare till olika personer på Institutionen för fysik och astronomi.

– De var väldigt positiva och tyckte att det var roligt att en ung person var intresserad av partikelfysik, säger Ellen.

Högenergifysik

Till slut kom hon i kontakt med Richard Brenner på avdelningen för högenergifysik. På sin hemsida beskriver avdelningen det de pysslar med på följande vis: Avdelningen för högenergifysik vid Uppsala Universitet forskar inom grundläggande fysik och gör experimentella och fenomenologiska undersökningar in i de okända områdena av fysiken bortom det utforskade minsta och största.”

Upptäcka strålning

Richard Brenner hade en teori om att det borde gå att upptäcka så kallad Cherenkovstrålning med hjälp av en mobiltelefon, och tänkte att det kunde vara något för Ellen att bita i.

– Han trodde att det skulle funka men hade inte tid att göra det själv, berättar Ellen.

Till slut landade hon i följande frågeställning för sitt gymnasiearbete: Går det att detektera Cherenkovstrålning med en mobiltelefon?

– Jag började läsa på, gjorde en massa efterforskningar och skapade en metod för hur jag skulle undersöka det.

Nobelpriset 1958

Cherenkovstrålningen är uppkallad efter den sovjetiska fysikern Pavel Cherenkov som 1958 tillsammans med Ilja M. Frank och Igor Jevgenjevitj Tamm belönades med Nobelpriset i fysik för upptäckten och förklaringen av just denna strålning. Cherenkovstrålning uppstår när en laddad partikel rör sig fortare än ljuset i det material partikeln rör sig igenom, och kan användas bland annat för att upptäcka partiklar i rymden och för att hitta tumörer hos människor.

Gjorde experiment

Med Richard Brenner som sin handledare fick Ellen tillgång till labbet på Avdelningen för högenergifysik. Där kunde hon under hösten 2018 påbörja sina experiment där hon sänkte ner radioaktiva isotoper i ett vattenglas under så stort mörker som möjligt samtidigt som hon filmade med mobilen. Ett 90-tal filmer blev det allt som allt. Dessa analyserades med hjälp av ett dataprogram som Ellen programmerade själv.

Svaret på frågan

Och svaret på frågeställningen om det går att detektera Cherenkovstrålning med en mobiltelefon? Ja, är Ellens slutsats.

– Det gör det, men det krävs att omständigheterna är de rätta.

Nöjd med vad hon kommit fram till skickade Ellen i februari in sitt gymnasieprojekt till tävlingen Unga forskare, Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. Och i konkurrens med omkring 650 andra bidrag vann hon inte mindre än två priser och belönades med en plats i Sveriges unga forskningslandslag.

– Jag hade verkligen inte förväntat mig det, jag trodde inte ens att jag skulle gå till semifinal.

Stipendier

De två vinsterna innebar att Ellen fick stipendier för att delta i två internationella forskningstävlingar: Dels Intel ISEF, Intel International Science and Engineering Fair, som hölls i Phoenix i USA i mitten av maj och dels CASTIC, China Adolescents Science and Technology Innovation Contest som hölls i Macao i Kina i slutet av juli.

Och därefter har det fortsatt att snurra på. Till våren väntar ytterligare en resa för Ellen. Vid tävlingen i Kina kammade hon nämligen hem inte bara en silvermedalj utan också ett ”Special award”, som gav en biljett till Afrikas största forskartävling för unga, I-FEST2, som hålls i Tunisien i mars.

– Det har varit ett sjukt år. Varje grej har öppnat nya dörrar och sedan har det fortsatt att bygga på varandra, säger Ellen när hon ser tillbaka på den gångna tiden.

Studier i Uppsala

Härnäst väntar studier vid Uppsala universitet. Ämnet blir inte helt överraskande fysik med anstronomi­inriktning, där Ellen ska läsa ett kandidatprogram.

– Det ska bli superkul att bara plugga fysik på 100 procent.

Ellen ser också fram emot att lära känna fler i före­ningen Astronomisk ungdom, där hon själv sitter i styrelsen för lokalföre­ningen i Göteborg och på vars hemsida hon skriver i en rymdblogg.

Efter utbildningen i Uppsala vill hon ge sig ut i världen.

– Min plan är att åka och plugga utomlands på olika ställen för att se vad jag gillar och var jag trivs bäst.

Ett av universiteten hon redan nu har sneglat på är Florida Tech, som utöver att ha ett gediget anseende ligger behändiga åtta mil från Nasas jätteanläggning Kennedy space center.

I framtiden vill Ellen jobba som forskare och gärna kombinera det med att undervisa.

– Jag älskar att lära mig saker och att ta reda på sånt som vi inte vet, och jag gillar också att lära ut. Att få jobba med de sakerna som jag älskar vore lyxigt.

En dröm för henne vore att få jobba en tid vid det jättelika partikelfysiklaboratoriet Cern i Schweiz. Att åka upp till den internationella rymdstationen ISS skulle hon heller inte tacka nej till.

– Det hade så klart varit drömmen att åka upp dit men chansen är inte så stor.

Men gymnasieprojektet om att detektera Cherenkovstrålning med mobilen har hon inte övergett.

– Jag har fortsatt under sommaren att optimera programmet och gjort det mer effektivt, jag har också gjort litteraturstudier och börjat undersöka hur man gör en app.