• Bild: PRIVAT
    LÖPSTARK. Samuel Pihlström är en stark löpare, vilket han drar nytta av i sprint där marginalerna ofta är små.
  • Bild: PRIVAT
    LYCKLIG TVÅA. Samuel Pihlström, OK Landehof, tog silver i sprint i JVM och följde sedan upp med ett stafett-silver.

Dubbla silver i JVM-debuten

Orientering

Landehoflöparen Samuel Pihlström, 18 år, fick två medaljer med sig hem från JVM i danska Silkeborg i juli.
Han följde upp ett individuellt silver i sprint med en stafettmedalj i samma valör.

– Det känns jättebra. JVM är hela årets höjdpunkt och då är det ju helt fantastiskt när det går så bra, säger Samuel.

Resultatet i JVM-sprinten blev lite av en repris från fjolårets UEM. Då kom Samuel Pihlström tvåa efter Aston Key från Australien. Svensken fick då ändå UEM-guldet eftersom han var bästa löparen från Europa.

Blev repris

Även i årets JVM blev australiern en för svår motståndare och den här gången gick han inte att räkna bort i resultatlistan.

– Det var ju lite retsamt att bli slagen av samma person igen, men han är väldigt bra. Han är ett år äldre så jag får chans att möta honom nästa år igen, säger Samuel.

Att Samuel skulle ta me- dalj i sitt första JVM var inget han hade vågat räkna med. Han visste att sprinten skulle vara hans största chans till en bra placering och där var målsättningen att ta en plats bland de tio bästa.

– Jag tänkte att jag skulle vara nöjd om jag kom topp tio. Och så blev det silver, det är rätt sjukt, säger han.

Att det trots allt gick så bra säger han beror på att han var väl förberedd och visste vad som väntade.

– Vi har förberett oss med att vara på läger innan och jag är i bra form, säger han.

I andralaget

I stafetten ingick Samuel Pihlström i det svenska andralaget. Tillsammans med Axel Granqvist och Gustav Runefors gjorde han en solid insats som resulterade i ett silver efter segrande Norge. Frankrike kom trea.

– Vi hade två väldigt bra lag som båda var med och fajtades i toppen. Alla i mitt lag hade en bra dag och det räckte långt, säger Samuel.

Även i tjejstafetten blev det medalj till Sverige som tog brons. Totalt blev det ett guld, tre silver och ett brons till den svenska truppen.

Redan den här veckan beger sig Samuel Pihlström på landslagsläger till Turkiet som förberedelse inför kommande års JVM som ska gå där.

– Jag hoppas få förtroende att vara med i fler JVM. Jag har aldrig varit i Turkiet så det blir helt nytt för mig, säger Samuel.

Lärorika år

Landehoflöparen går på riksidrottsgymnasiet i Hallsberg där han ska börja sitt tredje år i höst. Han tycker att han har utvecklats ­mycket under sin tid på skolan.

– Det är framför allt löpningen som är min starka sida. I år har jag tagit ett stort steg orienteringstekniskt och blivit lite bättre i skogen, säger Samuel.