• Bild: MIKI ANAGRIUS
    17 OKTOBER. Simone Moreno bjuder på sambarytmer under evenemanget Sen kväll på kulturhuset.
  • Bild: ROBERT ELDRIM
    3 oktober. Youtube-komikern Hampus Hedström kommer till Mölnlycke och föreläser under Dyslexiveckan. Han ska prata om hur det är att växa upp med dyslexi och dyskalkyli.
  • Bild: ADRIAN RECORDINGS
    24 OKTOBER. Mångsysslaren Emil Jensen intar kulturhusets stora scen i samband med firandet av FN-dagen.
  • 25 september. Professionella boktipsaren Yukiko Duke kommer för att inspirera inför Bokmässan.

Demokrati, dyslexi och dans i Mölnlycke kulturhus

Mölnlycke

Rymden, social hållbarhet och dans. Det är några teman som kommer att synas i programmet i Mölnlycke kulturhus i höst.

Soun Corcos som är kultursamordnare i Mölnlycke kulturhus berättar att de försöker ha en bredd av olika kulturformer representerade i programmet.

– Det är en demokratifråga att låta olika sätt att uttrycka sig ta plats, inte bara i ord utan i olika konstformer. Vi har många olika typer av utställningar och mycket musik. Något som är lite nytt för i år är att vi öppnar upp för dans i samband med vissa musikevenemang, berättar Soun Corcos.

Den som är sugen på att dansa till svängig 30-talsjazz kan passa på när gruppen Swing de Paris håller i lördagscaféet 7 september. I samband med Sen kväll på kulturhuset 17 oktober går det att dansa loss till Simone Morenos sambatakter.

– Det är många som har frågat efter att få dansa till konserterna och vid de här två tillfällena passar det bra att dansa samtidigt som man lyssnar. Vi kommer också att ha en sambaworkshop, säger Soun Corcos.

Ett tema som påbörjades i våras och nu rullar vidare är social hållbarhet i olika former. Soun Corcos nämner firandet av FN-dagen 24 oktober som ett exempel. Då kommer elever från Hulebäcksgymnasiet att hålla i ett program kring FN och Agenda 2030 i samarbete med kommunen. På kvällen kommer artisten och estradpoeten Emil Jensen att uppträda.

Uppmärksammandet av Dyslexiveckan 30 september till 5 oktober är ett annat exempel på social hållbarhet.

– Det handlar om att ge alla möjlighet att uttrycka sig. Under veckan kommer det att bli programpunkter för alla åldrar och det blir både föreläsningar, konst, musik och dans, säger Soun Corcos.

I november är det så dags att blicka ut mot rymden.

– Då firar vi att det är 50 år sedan månlandningen, berättar Soun Corcos.

7 november kommer Maria Küchen som har skrivit boken Rymdens alfabet för att förläsa och 28 november berättar astronomen och författaren Marie Rådbo om stjärnhimlen. Även för barnen bjuds det på rymdtema i form av föreställningen Lite vatten med gurka, ”en hisnande färd genom vattnets historia från rymdens mörker till våra dricksglas” som visas 16 november.

Ord är förstås ett ständigt närvarande tema i ett bibliotek och precis som tidigare bjuds det in till författarfrukost – 26 oktober står Hans Gunnarsson på caféscenen. Det blir även en litteraturkväll lagom inför bokmässan. 26 september kommer journalisten Yukiko Duke för att tipsa om sina favoriter i höstens bokskörd.