• Bild: JENNY FÖRANDER
    ÅKER VÄSTERUT. Snart sätter sig Eric Hjorth på flyget till Kanada där han ska spela juniorhockey med Sarnia Sting.
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER

Blev draftad av två klubbar

Ishockey

Efter en lång rehabperiod har lyckan vänt uppåt för Landvetterkillen Eric Hjorth.
18-åringen har draftats av inte mindre än två klubbar och snart går flyttlasset till Kanada och spel i kanadensiska juniorligan.

Det känns nästan som igår som Härryda-Posten skrev om Härryda HC:s framgångsrika P10-lag som tog sig till final i GP-pucken tre år i rad. En av killarna i laget var Eric Hjorth.

– Jag var fem år när jag började spela i Härryda HC. Direkt när vi började spela matcher vann vi mycket, det var en driven grupp där alla ville bli bättre, minns Eric.

Men de var aldrig särskilt många spelare i truppen och till sist var de för få för att bilda en bra träningsgrupp. När han var 12 år valde Eric att i stället gå till Frölundas U13-lag.

– Det kändes som en bra klubb att gå till. Ludvig Levinsson och William Bengtsson Söderlund gick också dit. Ludvig spelar nu i Frölundas J20-lag och William, som är två år yngre, i HV71:s J18, berättar Eric.

Fortsatta framgångar

Även med Frölundas U13-lag fick han uppleva att vinna GP-pucken.

– Jag spelade med Frölunda i tre år. Det var en bra tid, vi hade ett bra lag och vann många stora turneringar och matcher, säger Eric.

Han kom in på Frölundas hockeygymnasium men tyckte själv att det var dags för ett miljöombyte. I valet mellan HV71:s och Linköpings hockeygymnasium föll valet på det senare.

– Jag kollade in Linköping och det verkade vara bra boende, skola och hockey med tre ishallar och bra tränare och det behövdes bara en cykel för att ta sig fram.

Första året i Linköping höll han sig skadefri och fick spela mycket både i J18- och J20-laget, men under sommarfysträningen inför andra året kom det tråkiga beskedet. Eric hade fått känningar i ett knä och magnetröntgen visade att en broskbit i knäet höll på att lossna.

Tung rehabperiod

Han blev tvungen att operera knäet och rehabperioden blev lång.

– Det kändes väldigt tråkigt att inte kunna göra det man tycker är kul, speciellt när man bor själv och ser lagkompisarna spela. Det var frustrerande men det var också en läropeng att vara skadad och sköta sin rehab och förstå hur viktigt det är att jobba med sin rehabträning även om det är tråkigt, säger Eric.

Skadan gjorde att han missade nästan hela säsongen.

– Första mars var jag till­baka i spel och i början av april var säsongen slut.

Trots att han fick spela en så kort period började snart klubbarna på andra sidan Atlanten höra av sig. Det var Erics draftår och i början av juni åkte han över för att göra fystester och intervjuer med en rad klubbar både i USA och Kanada.

”Bästa stunden i livet”

På midsommardagen satt Eric tillsammans med sin agent på Arlanda. Tanken var att han skulle bege sig till ett träningsläger i Toronto. Samtidigt genomförde NHL-klubbarna sin draft och i den fjärde av sju rundor valde Columbus Blue Jackets Eric Hjorth.

– Jag fick ett samtal från deras svenska agent som sa att vi har draftat dig. Sedan var det fler från klubben som hörde av sig för att hälsa. Det var en väldig speciell känsla – det var den bästa stunden i mitt liv. När jag var över och gjorde intervjuer hade jag en känsla av att jag skulle kunna bli draftad och det känns väldigt kul att det blev Columbus, det kändes positivt när jag var där och jag hade på känn att de skulle kunna ta mig.

Ändrade planer

Så i stället för Toronto blev det att styra kosan till Columbus i Ohio för att delta i ett utvecklingsläger.

– Det var fysträning och ispass och olika aktiviteter på kvällarna för att lära känna de andra spelarna. Det var ryssar, finländare, en fransman, kanadensare, amerikaner och några svenskar.

Medan Eric var i Columbus gjordes draften till den kanadensiska juniorligan och det visade sig att han blev draftad även av ett kanadensiskt lag, Sarnia Sting, så han fick åka vidare direkt till Sarnia.

Besöket resulterade i att Eric beslutade sig för att lämna Linköping och flytta till Kanada för att spela ishockey på heltid. I nästa vecka går flyget.

– Det blir perfekt för mig att spela där och komma in i det nordamerikanska spelet.

Planen är att Eric ska spela två säsonger med Sarnia i den kanadensiska juniorligan. På sikt är förstås förhoppningen att spela med Columbus i NHL.

Vill ha offensiva backar

Att han blev draftad tror Eric beror på att det är en stor efterfrågan på rightbackar som är spelskickliga och offensiva och att Sverige är känt för att ta fram den typen av spelare.

– De vill ha backar som är aktiva i spelet. Det har blivit en trend sedan Erik Karlsson (San Jose Sharks) slog igenom.

Erics längd (191 centimeter) hjälper också till.

Har du någon förebild?

– Ja, John Klingberg (Dallas Stars). Han är rightback och väldigt offensiv och verkar vara en bra kille, dessutom är han från Göteborg (Lerum). Det är kul att titta på när han spelar, säger Eric.

Nu ser Eric fram emot flytten till Kanada och att kunna fokusera helhjärtat på ishockey.

– Det känns väldigt spännande, kul och inspirerande. Att spela juniorhockey i Kanada är något jag har velat ett tag, säger han.