• Foto: Per Anger

Benjamin ska stå på Göteborgsoperans scen

Partille

Det är en intensiv höst som väntar elvaårige Benjamin Ekenved Jallow från Partille. Som sitt första jobb någonsin ska han spela i runt 45 föreställningar på Göteborgsoperan.

Snart börjar Benjamin Ekenved Jallow femte klass på Lillegårdsskolan. Och i september ska han dessutom påbörja sitt första betalda jobb någonsin, som en i ensemblen till musikalen Oliver som spelas på Göteborgsoperan under hösten och våren.

Musikalen, som är baserad på Charles Dickens klassiker Oliver Twist, är skriven av Lionel Bart. Regisserar gör Fredrik ”Benke” Rydman.

Benjamin har sedan han var liten alltid gillat att sjunga och dansa.

– Han kunde inte ens prata när han började dansa, berättar hans mamma Anna.

Lillegårdsfestivalen

I hemmet spelas ofta musik, och när familjen åker på semester kliver Benjamin gärna upp på scenen för att underhålla. I våras i skolan egen musiktävling Lillegårdsfestivalen där han fick ett hedersomnämnande för bästa sånginsats efter att ha framfört Maroon 5:s låt Girls like you. Han har sjungit i kör, men någon formell skolning i sång eller dans har han egentligen inte.

Varför gillar du att stå på scen?

– Uppmärksamheten tror jag. Sen tycker jag att det är kul att ställa mig och sjunga och dansa. Känslan är väldigt rolig när man går upp på scenen, det pirrar i magen och sen får man applåder.

Särskilt nervös blir han inte inför ett uppträdande.

– Först är man pirrig men sen kör man bara och då gungar man med.

Moster tipsade

Det var förra sommaren som Benjamin fick tips av sin moster om att Göteborgsoperan sökte folk till sin kommande föreställning Oliver. Benjamin gick på audition där han fick sjunga Vem kan segla förutan vind samt Emilvisan. Det ledde till en dansaudition, och även där gick Benjamin vidare. Mellan september och maj har han deltagit i Oliverskolan där han två dagar i veckan har fått öva på dans, sång och drama.

Och i våras kom drömbeskedet att han var en av de som blivit utvalda att vara med i föreställningen. Det var mamma Anna som en morgon fick mejlet från Göteborgsoperan om att Benjamin hade valts ut till föreställningen. Hon skrek så högt att hon väckte Benjamin.

”Trodde jag drömde”

– Jag trodde att jag drömde, jag trodde inte att det var sant att jag skulle vara med, säger han när han berättar om sina tankar när han förstod att han skulle vara med i föreställningen.

Sedan 22 juli pågår repetitionerna för fullt inför premiären som ska ske 14 september. Det är tänkt att bli omkring 90 föreställningar under hösten och våren, och Benjamin ska vara med i hälften av dem som en i en grupp av barnhemsbarn. Men trots att den kommande föreställningen på Göteborgsoperan är snäppet större än Lillegårdsfestivalen är Benjamin inte nervös.

– Nej, det känns bara som en rolig grej.