Tog ut pengar åt grannen- döms för penningtvättsförseelse

Partille

En kvinna i 60-årsåldern tog ut 45 000 kronor åt en granne helt utan misstankar. Det hon inte visste var att pengarna kom från ett rån. Hon bedöms agerat oaktsamt och döms nu för penningtvättsförseelse.

I september 2018 fick kvinnan i Partille ett erbjudande av en granne hon ytligt kände. Det gick ut på att grannen skulle föra över 45 000 kronor till hennes konto som hon sedan skulle hämta ut. I utbyte skulle kvinnan få behålla 5 000 kronor av summan själv. Anledningen som grannen uppgav var att det var en söndag och den enda bank som hade öppet var Forex; en bank som grannen inte hade men som kvinnan i fråga skulle visa sig ha. Kvinnan gick med på detta och transaktionen genomfördes. Enligt kvinnan visste hon inte visste att pengarna kom från ett rån.

Åklagaren yrkade på penningtvätt, alternativt penningtvättsförseelse. Detta med förklaringen att kvinnan visste att pengarna kom från ett rån eller åtminstone kunde anta detta. Att hon skulle haft kännedom om rånet dementerade hon kraftigt under förhandlingarna. Kvinnan underströk att det var de 5 000 kronorna som lockade henne, något tingsrätten sedermera tog fasta på och accepterat.

Tingsrätten kom till slut fram till att kvinnan inte haft kännedom om att pengarna kom från ett rån, och dömdes endast för den oaktsamma gärningen penningtvättsförseelse. Kvinnan ska tillsammans med den sedan tidigare dömde grannen, betala 22 500 kronor i skadestånd till den man som blivit utsatt för rånet. Vidare döms hon till 80 dagsböter.

  • Andres Kriisa