Foto: Samuel Unéus
SIKTAR PÅ GULD. Öjersjöbon Martin Moses föll på målsnöret vid förra årets final i Årets kock. Nu är han revanschsugen.

Revanschsugen Martin Moses i ny kockfinal

Öjersjö

Kocken och Öjersjöbon Martin Moses är åter i final i den prestigefulla tävlingen Årets kock. Och efter förra årets snöpliga andraplats är han minst sagt revanschsugen.
– Det är bara vinst som gäller, säger han.

Martin Moses jobbar till vardags som kock på SK Mat & Människor i Göteborg, en restaurang som har en stjärna i den prestigefulla Michelinguiden. Han har tidigare tävlat i Årets kock 2007 och 2018, 2007 kom han fyra i tävlingen och 2018 slutade han tvåa.

Och efter den gångna veckans kval står det klart att han har kvalificerat sig för sin tredje final där han ställs mot sju andra kockar.

– Det känns fantastiskt, det är ingen självklarhet att gå till final bara för att det gick bra förra året. Det finns många nya hungriga kockar som vill ta sig fram, säger Martin Moses.

I förra årets tävling gick det bra för Martin Moses, men han föll mycket snöpligt på målsnöret bara en enda poäng efter David Lundqvist som tog hem den ärofyllda titeln.

Nu har Martin siktet inställt på att vinna, och han säger att han är otroligt revanschsugen.

– Det är bara vinst som gäller.

Utmaning

Att vara med i tävlingen är ett sätt för Martin Moses att sporra sig själv.

– Jag är en tävlingsmänniska och gillar att utmana mig själv, säger han.

Med sin tredje final i antågande börjar Martin Moses få viss rutin av tävlingen, vilket bland annat hjälper när han ska lägga upp sin planering och träning. För det är ett gediget förarbete som krävs för att ha en chans att ta hem den ärofyllda titeln.

– Det är mycket förberedelser, logistik och organisation. Men även mycket mental förberedelse att klara pressen det faktiskt är att stå framför en publik och laga mat i två dagar, säger han och fortsätter:

– De sista två månaderna är det i princip ett heltidsjobb du får lägga, utöver ditt ordinarie arbete. Så det gäller att hitta en balans där.

Kollegan i final

Nu gäller det också för Martins arbetsgivare SK Mat & Människor att lyckas tråckla ihop schemat i köket. För restaurangen har inte mindre än två kockar i årets final, då även Ola Wallin kvalat in.

– Det blir lite mer pusslande med arbetstider och utrustning tänker jag. Men på det stora hela är det väldigt positivt att ha någon man kan bolla med, säger Martin Moses.

Under sommaren kommer han, liksom många andra, att tända sin grill hemma i Öjersjö. Men inte bara för nöjets skull, utan en del av det handlar om att förbereda sig inför tävlingen.

Ett av finalens tävlingsmoment är nämligen korv, närmare bestämt att stoppa 30 korvar och sedan servera sex av dem som en korvrätt till juryn. Något som Martin Moses ser fram emot.

– Vi har en väldigt stark korvkultur, det är ett hantverk och det är roligt att det blir ett hantverk i tävlingen.

Så om ett grillos med ovanliga korvdofter sprider sig över Öjersjö de kommande månaderna, kan det hända att det är Martin Moses som experimenterar fram nya smakkombinationer för sin hemstoppade korv.

Hur är dina korvfärdigheter?

– Jag har gjort korv. Jag ska inte säga mycket, men jag har stoppat ett par meter korv i mina dagar. Det är roligt med korv för du kan trycka in det mesta i ett korvskinn, säger han.

Vilken är annars din matlagningsstil?

– Jag är väldigt klassisk i min stil, och jobbar mycket med närproducerat och sånt som är i säsong. Jag är mycket ute i skogen, och i det recept jag skickade in till Årets kock hade jag med granskott som jag plockat här i närområdet.

Huruvida Martin Moses når sitt mål och lyckas kamma hem titeln som Årets kock återstår att se. Finalen hålls 12-13 september på Annexet i Stockholm.