• Foto: Nolte Photography
    I början av augusti hålls European Choir Games i Göteborg och i Partille.
  • Foto: Nolte Photography
    I början av augusti hålls European Choir Games i Göteborg och i Partille.

Eurovision för körer kommer till Partille

Partille

3 augusti, lägg det datumet på minnet. Då kommer nämligen ett av Europas största körarrangemang till Göteborg och Partille Arena. European Choir Games, hålls för fjärde gången och utgörs av olika körtävlingar för amatörkörer.

Huvudnumret för festivalen är Eurovision Choir, en tävling för Europas bästa amatörkörer, som anordnas av samma produktionsbolag som gör Eurovision Song Contest. Körerna blir bedömda av en jury bestående av framträdande personer inom körvärlden som sedan korar en vinnare. Det är andra gången tävlingen hålls och Partillepubliken kan förvänta sig högkvalitativ körmusik från tio europeiska länder:

– Det föll ut väldigt väl sist, så vi hoppas kunna upprepa succén, säger Kristian Ferrara, projektledare på Göteborg & CO.

Ungefär 6 000 deltagare från hela världen väntas under en veckas tid inta Göteborg och fylla gatorna med körsång. Festivalens mittpunkt kommer att vara Partille Arena där både invignings- och avslutningskonserten kommer att äga rum. Invigningskonserten kommer att direktsändas i flera länder, bland annat på SVT. Kristian Ferrara ser flera fördelar med att få arrangera detta körspektakel och pekar främst på regionens mål om social hållbarhet:

”Visa upp Partille”

– Det är ett evenemang som bygger på gemensam glädje och att mötas över gränserna. Dessutom får vi chansen att visa upp Partille för körvärlden, säger han.

Under avslutningskonserten, den 10 augusti i Partille Arena kommer en stor internationellt sammanslagen kör att uppträda med ett musikalmedley.

Marit Zetterström som är konsulent för Körcentrum Väst är närmast lyrisk över möjligheten för svenska körer att inspireras och entusiasmeras av de utländska körerna:

– Det är en jättechans att kunna knyta kontakter och i framtiden få till samarbeten och göra körresor till andra länder, säger hon.

Partille Arena har sedan öppningen haft en god relation med GotEvent och Göteborg & CO, vilket nu belönar sig när man tillsammans står för värdskapet av European Choir Games. Att Partille får vara epicentrumet för festivalen tycker Daniel Claeson, Evenemangschef på Partille Arena, inte går att mäta i pengar:

– Det betyder supermycket och sätter Partille på kartan. Oavsett vad det ger ekonomiskt är det väldigt värdefullt för både Partille Arena och Partille i stort, säger han.

Kan Partille bli en evenemangskommun att räkna med i framtiden?

– Sedan Lisebergshallen lade ner är vi bäst i den storleksklassen, så jag ser ingen anledning till varför vi inte skulle bli det, säger Daniel Claeson.

  • Andres Kriisa