Elbussar till Partille

Partille kommun

Från och med nästa år kommer elbussar trafikera Partille kommun. Det står klart efter att Västtrafik avslutat en rekordstor upphandling.

Upphandlingen omfattar totalt 370 bussar, varav 160 är elbussar, och gäller från och med nästa år. Då ska 220 elbussar vara i trafik hos Västtrafik vilket innebär att bolaget blir störst i Sverige när det gäller elbussar. Övriga bussar i upphandlingen ska drivas av biodrivmedel.

Satsningen är ett stort steg för Västtrafik mot en bolagets mål att 2030 ha elektrifierat all stadstrafik i Västra Götaland.

– Övergången till en helt eldriven stadstrafik är avgörande för att vi ska kunna nå de högt uppsatta miljömål som vi har. Samtidigt minskar vi bullret och utsläppen så att människor mår bättre och vi kan bygga tätare, mer attraktiva städer. Det känns fantastiskt att vi ligger så långt fram i utvecklingen och vi hoppas det ska inspirera fler regioner att ta samma steg, säger Lars Backström, vd på Västtrafik i ett pressmeddelande.

Avtalen gäller fram till december 2030 och är värda totalt åtta miljarder kronor. Kontrakten tilldelades trafikföretaget Transdev.

De nya avtalen omfattar:

Partille: Områdestrafik i Partille kommun, merparten av linjerna går inom kommunen och till kranskommunerna. Trafikstart är december 2020.

Göteborg Sydväst: Områdestrafiken från kommungränsen i söder till Marklandsgatan i norr, mot Heden, Mölndal och Hisingen. Trafikstart i december 2020.

Stombusstrafik Göteborg: Omfattar linjerna 16, 18, 19, 21, 50, 58 i Göteborg. Trafikstart i två omgångar, december 2020 och juni 2023.

Mölndal: Områdestrafik i Mölndals stad som trafikerar till Frölunda Torg, Heden och Linnéplatsen i Göteborgs kommun. Trafikstart är december 2020.

Expressbusstrafik: Linjerna Gul, Blå, Grön och Rosa Express. Trafikstart i två perioder, 2020 och 2021.