Bild: VÄSTARVET
SEVÄRD. Disponentvillan Wendelsberg lyfts fram som en av kandidaterna när Västra Götalandsregionen ska utse regionens sju underverk.

Wendelsberg tävlar om att tituleras underverk

Mölnlycke

Är Wendelsberg ett av Västra Götalands sju underverk? Den anrika byggnaden tävlar just nu om titeln med 48 andra kandidater från lika många kommuner i regionen.

Det är Västarvet, en del av Västra Götalandsregionen, som har dragit igång tävlingen där en kandidat från varje kommun i regionen är med och tävlar. Varje vecka presenteras en av kandidaterna och nu har turen kommit till den pampiga byggnaden där Wendelsbergs folkhögskola numera huserar.

Byggnaden uppfördes som disponentbostad åt Bruno Wendel, fabrikschef på Mölnlycke fabriker, och stod klar 1883.

Bland de andra kandidaterna finns många byggnader, som Torpa stenhus i Tranemo, Läckö slott i Lidköping och Hedareds stavkyrka i Borås, men också fornminnen i form av resta stenar i Strömstad och Munkedal och hällristningar i Tanum och Bengtsfors.

I Stenungssund påminner fyra skorstenar om ortens industriella utveckling, i Vänersborg lyfts den numera rivningshotade klaffbron fram och i Svenljunga är det Gräne gruva som kandiderar till att bli regionalt underverk.

I Partille är det byggnadsminnesförklarade Partille herrgård, även kallad Slottet, som aspirerar på titeln och i Lerums kommun lyfts Nääs slott fram.

När alla 49 kandidater har presenterats har allmänheten möjlighet att rösta på sina favoriter. De sju vinnarna kommer att presenteras i samband med den nationella Kulturarvsdagen i september 2019.

På Västarvets hemsida går det att läsa om alla kandidaterna. Med hjälp av tävlingen vill Västarvet skapa kännedom om den lokala historien och inspirera till utflykter.

Västarvet är en del av Västra Götalandsregionen och är Sveriges största regionala natur- och kulturarvsförvaltning.