• Foto: Fredrik Åkerberg
  SMUG har gjort denna gigantiska målning på Oluff Nilssons väg i Partille.
 • Foto: Fredrik Åkerberg
  BELIN FRÅN SPANIEN.
 • Foto: Fredrik Åkerberg
  CAPTAIN KRIS. I Mölnlycke har Nya Zeeländaren skapat sin muralmålning.
 • Foto: Fredrik Åkerberg
  MONA CARON. En enorm maskros pryder en av väggarna på Oluff Nilssons väg
 • Foto: Fredrik Åkerberg
 • Foto: Fredrik Åkerberg
  TVÅ MÅLNINGAR. Elina Metso har smyckat två väggar. En i Hindås och en i Partille.

Väggmålningarna är nu klara

Härryda/partille

Arbetet med muralmålningarna i Härryda och Partille har nu slutförts och pryder tre väggar var i de båda kommunerna. På Oluff Nilssons väg i Partille har två unika målningar vuxit fram.

De två fasaderna på Oluff Nilssons väg har smyckats med 46 meter höga väggmålningar, vilket är Sveriges högsta muralmålningar. Det är den schweiziska konstnären Mona Caron som målat en stor maskros och australienaren SMUG, som konstruerat den andra enorma blå målningen. Han är känd för sina fotorealistiska målningar och räknas som en av de absolut ledande gatukonstnärerna inom fotorealism där han blandar humor med extrem precision.

– Vi tror att konst kan bidra med att stärka ett områdes identitet och även påverka människors relation till sitt eget närområde på ett positiv sätt, säger bostadsområdets fastighetschef, Eva Håård.

Svenskan Elina Metso har smyckat två väggar med sin konst. Den ena i tunneln under motorvägen från Kyrktorget till Allum och den andra en del av muren norr om Hindås skola. Hennes verk syns på flera platser i Sverige och hon målar helst porträtt, oftast blir det kvinnor eller androgyna karaktärer. Hon gillar bilder med melankoliska och drömska motiv.

I Mölnlycke har Captain Kris från Nya Zeeland skapat sin muralmålning på idrottshallens vägg intill Hulebäcksgymnasiet. Han inspireras av serieteckningar, tecknade filmer och populärkultur. Hans karaktäristiska drag är tydliga linjer och mycket färg

Belin från Spanien reste till Rävlanda för att skapa sin väggmålning på en av kortsidorna på Rävlandaskolan. Hans specialitet är hyperrealistiska konstverk och hans muralmålningar kan misstas för stora porträttfotografier. På senare år har han med inspiration från Picasso riktat in sig på så kallad nypostkubism, vilket ger hans målningar en säregen prägel.

– När vi tillsammans med Artscape valt platser har vi letat efter ytor som är iögonfallande, lättillgängliga, har många förbipasserande och som är av lämpligt material, säger Maria Carlsson, tillförordnad kulturchef i Härryda i ett pressmeddelande.

Artscape Saga är ett konstprojekt som äger rum i Göteborgsregionen, där tolv kommuner deltar. Motiven från sagans värld har nu vuxit fram på väggarna i Partille och Härryda.

– Folksagotemat hoppas vi kan inspirera och vara startskottet till nya tankar runt vad som förenar mänskligheten. Både geografiskt och genom tidsåldrar, förklarar en av Artscapes grundare Daniel Wakeham och fortsätter:

– Artscape existerar för att skapa positiva konstupplevelser som är tillgänglig för alla. Vi hoppas kunna pigga upp en del tråkiga ytor och göra det offentliga rummet lite roligare och lite vackrare.

Artscape är en ideell kulturorganisation och en av världens ledande aktörer inom urban samtidskonst. De genomförde bland annat Sveriges första gatukonstfestival i Malmö 2014, Skandinaviens största konstprojekt i Göteborg 2016 samt ett av världens mest omfattande gatuprojekt i Värmland 2017 där 31 permanenta konstverk skapades.

Artscape har bjudit in konstnärer från hela världen för att tillsammans med svenska och lokala kollegor skapa imponerande konstverk i det offentliga rummet. 23 konstnärer är på plats och de representera många nationer.

– Vi vill visa upp ett brett spektrum av stilar och konstnärliga uttryck i våra projekt, säger Daniel Wakeham.

– Vissa konstnärer är världsstjärnor och vissa är på väg att etablera sig. Det gemensamma är att de alla håller världsklass rent tekniskt.