Tjugosextusenåttahundraåttioåtta

Partille

Denna ofattbara mängd medvandrare dödades förra året i Afghanistan i konfliktrelaterat våld. Tjugosextusenåttahundraåttioåtta mammor, pappor, systrar och bröder mördades, slaktades, massakrerades. Detta enligt världsledande svenska forskare. Länge har Syrien varit vår tillsammansplanets farligaste levnadsplats, men från och med förra året är Afghanistan ett än mera blodindränkt land.

Tjugosextusenåttahundraåttioåtta mördade medvandrare: tre människor varje timma dygnet om, vecka efter vecka, månad efter månad. För att Afghanistan sedan trettio år tillbaka har befunnit sig i inbördeskrigandets helveten och stormakternas klor.

För några år sedan ombads vi av dubbla statsministrar att öppna våra hjärtan – nu skickar vi ungdomarna åter till vår tillsammanvärlds mest blodbesudlade land.

En av mina nyvunna vänner berättar i sitt mångsidiga handskrivna nationella svenskprov. I sitt rakt igenom självbiografiska alster beskriver han hur skoldörren hemma i Afghanistan stängdes efter ett knappt första skolår. Hur han allt sedan dess och fram till flykten vallade familjens får. Under tre svenska år har han varit fjärran från analfabetism, armod och blodtörstande hot.

Under tre års tid har min vän behövt oss. Nu behöver vi honom. Asyl nu!

#ViStårInteUt
Lars Josefsson

  • Lars Josefsson