Foto: Per Anger
KRITISKA. Linda och Peter Skarins är kritiska till att deras son Otto är det enda barnet på Mellby förskola som inte fått en plats på i förskoleklass på Lillegårdsskolan. De har överklagat Partille kommuns beslut och hoppas att få rätt i domstolen.

Sonen Otto skiljs från sina vänner

Partille

Femårige Otto Skarin ska börja förskoleklass till hösten. Men alla hans kompisar kommer att gå på en annan skola.
– Jag har aldrig hört talas om att man bara flyttar ett barn, säger hans mamma Linda.

Familjen Skarin bor på Kåhögs gård, där Peter jobbar som djurskötare. Gården ligger ungefär mittemellan Lillegårdsskolan och Jonsereds skola.

Otto har gått på Mellby förskola sedan 2014, det är även där hans lillebror går och hans storebror tidigare har gått.

– Hans trygghet utanför hemmet är förskolan och det är där han har kompisarna, säger Ottos pappa Peter Skarin.

Sökte Lillegårdsskolan

Till hösten är det dags för Otto att börja förskoleklass. För föräldrarna Linda och Peter var det naturligt att söka en plats på Lillegårdsskolan, där Ottos storebror går.

– För oss har det inte funnits något annat alternativ än Lillegård, säger Linda.

Men när svaret kom från Partille kommun visade det sig att bara 14 av de 15 barnen från Mellby förskola hade fått en plats på Lillegårdsskolan. Alla utom Otto, som istället erbjöds en plats på Jonsereds skola. I beslutet skriver kommunen att ”den önskade placeringen skulle medföra att en annan elevs berättigade krav på placering vid en skola nära hemmet åsidosätts”.

För makarna Skarin var beskedet en kalldusch.

– Min reaktion var att jag började gråta. Jag hade inte ens kunnat tänka mig att Otto inte skulle hamna på Lillegårdsskolan. Jag har aldrig hört talas om att man bara flyttar ett barn, säger Linda Skarin.

– Otto är lite blyg och vi har ingen kontakt med någon i Jonsered, säger Peter och fortsätter:

– Vi har inte valt att han ska till Jonsered, det har kommunen bestämt. Han kommer dit som ett ensamt barn och skiljs från de andra.

Fick inte följa med

Under våren har de 14 barnen som fått plats på Lille­gårdsskolan varit där och hälsat på. Den dagen fick Otto stanna hemma med sina föräldrar.

Peter och Linda tycker inte att Partille kommun har beaktat barnens bästa i sin bedömning av ärendet, och menar att kommunen inte har sett saken ur Ottos perspektiv.

– I mina ögon är det mobbning när de tar 14 av 15 barn till en skola, säger Peter.

Linda och Peter har överklagat kommunens beslut till förvaltningsrätten, som de hoppas ska ändra beslutet. De vill även uppmärksamma sitt fall för att lyfta frågan.

– Vi hoppas att det inte ska hända andra barn, säger Linda.

Men ännu har de inte fått något besked från domstolen. Står sig kommunens beslut innebär det att parets tre barn efter sommarlovet kommer att gå på tre olika förskolor och skolor i kommunen.

– Ur miljösynpunkt är det helt galet. Vi kommer att få köra sju kilometer för att lämna våra tre barn, säger Linda.

Karl-Olof Petersson är förvaltningschef vid utbildningsförvaltningen i Partille kommun. I ett mejl ger han följande svar:

Har du någon kommentar till deras kritik?

– Jag vill inte gå in och kommentera enskilda fall

Står Partille kommun fast vid beslutet?

– Ärendet är överklagat till förvaltningsrätten och i vårt yttrande vidhåller vi vårt beslut utifrån det regelsystem som gäller.

Varför går det inte att bereda plats för ytterligare ett barn vid Lillegårdsskolan?

– Jag går inte in på enskild skolas helhetsarbete i sin organisationsplanering.