• Foto: Daniel Elfvelin
  Tilde Hjälmered
 • Foto: Daniel Elfvelin
  Tilda Carlsson.
 • Foto: Daniel Elfvelin
  Tilde Hjälmered
 • Foto: Daniel Elfvelin
  Tilda Carlsson.
 • Foto: Daniel Elfvelin
  Tilde Hjälmered och Tilda Carlsson.
 • Foto: Daniel Elfvelin
  Tilde Hjälmered

Reser till badmintonland

Badminton

50 timmar med racket i hand och coachning av några av världens främsta tränare. Det är vad som väntar Tilda Carlsson från Lerum och Tilde Hjälmered från Partille när de åker på läger till Malaysia, ett av badmintonvärldens största länder.

– Jag brukar inte göra det här men vår ordförande är borta så då får man hjälpa till, säger Tilde.

Hon kommer först till en öde Lexby idrottshall och förbereder eftermiddagens träning för Partille Badminton genom att ta fram bollar och nät. Säsongen är egentligen slut och det väntar bara lite lättare träning för ett ganska få antal spelare. Men 16-åriga Tilde och 15-åriga Tilda ska snart växla upp igen. Den 15 juni flyger de till Malaysia för att delta på ett stort läger tillsammans med en mängd andra svenskar.

– Det ska bli jättekul, men det är lite nervöst också. Det är första gången jag åker utomlands förutom till Danmark, säger Tilda, som snart dyker upp i hallen hon också.

Det är en av Sveriges verkliga veteraner, Bengt Rydholm, som under flera decennier anordnat läger i huvudstaden Kuala Lumpur. Varje år hotar han med att just den resan ska bli den sista och tjejerna vill ta chansen att åka med medan den finns.

– Badminton är en sån liten sport i Sverige men i Malaysia är det en folksport, säger Tilde.

Landet har genom åren tagit mängder av medaljer i de stora internationella mästerskapen, i senaste OS i Brasilien blev det till exempel tre silver. Men idrottens popularitet märks också på många andra sätt. Tjejerna berättar att var och varannan malaysier kan hantera ett rack och det finns stora butiker helt inriktade på badminton.

Sluttande golv

Kort sagt åker de till ett land med en betydligt mer utbredd badmintonkultur. I Lerum, där Tilda bor, finns inte ens någon förening.

– Tennisklubben har en plan som jag och pappa bokar ibland och spelar på skoj på helgerna. Men den är inte så bra, det är lågt i tak och golvet sluttar, så man får vara strategisk när man väljer sida, säger hon med ett leende.

Valet av sport har att göra med familjetraditioner för båda två. Tilda är fjärde generationens badmintonspelare efter pappa, farfar och gammelfarfar och Tilde har både en pappa, farbror och farfar som varit aktiva.

– Jag fick ett avsågat racket när jag var två år och sen började jag spela med klubb när jag var sex år, berättar hon.

I höstas tog Tilde ett stort steg i satsningen när hon började plugga på badmintongymnasium i Göteborg. Även Tilda har blivit mer målmedveten och vid årsskiftet började hon även träna med Göteborgs Badmintonklubb för att få fler pass i veckan. Båda märker en utveckling sedan dess.

– Jag har fått jättemycket bättre kondition och framför allt har jag fått bättre fotarbete, det har varit mycket fokus på det i träningen, säger Tilda.

Tilde har svårare att peka på någon enskild egenskap, men slår nu spelare som hon förlorat mot tidigare. På träningarna har de länge varit bra sparringpartners för varandra och i april började de spela dubbel ihop.

Blandas ihop

Och den sammansvetsade duon, med bara en liten vokal som skiljer förnamnen åt, får stå ut med att till och med lagkompisarna snubblar med tungan. Tilde får heta Tilda och Tilda kallas för Tilde.

– Det händer varje träning, säger Tilde.

– Speciellt när vi spelar dubbel, tillägger Tilda.

Ofta tar lagkompisarna den enkla utvägen och klumpar ihop dem.

– Tildorna blir det ibland, säger Tilde.

– Eller bara tjejerna, säger Tilda.

På plats i Malaysia hoppas de på många nya träningstips från badmintonkunniga ögon.

– Det finns bra tränare i Sverige också, men där kommer vi att tränas av personer som själva spelat i världseliten, säger Tilde.

Lägret pågår i tre veckor och med undantag för några dagars ledighet väntar två pass om dagen, sammanlagt 50 timmars träning.

– Det kan bli upp till 35 grader i hallen, så det blir nog tufft. Vi får dricka mycket vatten, säger Tilda.

När de kommer hem till Sverige i juli hoppas de att de är bättre skolade, har fått bättre kondition och även blivit mer samspelta i dubbel.

– Jag tror att vi kommer att vara ett bra par efter Malaysia, säger Tilda.