Pergamonkvartett tog EM-guld

Bowling

Sveriges lag med fyra Pergamonspelare i är Europamästare efter finalseger mot hemmanationen Tyskland. Mattias Wetterberg, Mattias Olsson, Martin Larsen och Adam Andersson fick jubla efter den första titeln på tolv år.

– Är det något guld man vill ha så är det det här, så är det bara, säger Mattias Olsson. 

Wetterberg, Olsson och Andersson inledde med att ta ett brons i tremannalag i måndags, men de var långt ifrån nöjda när de klev in i den än mer prestigefulla klassen för femmannalag. Resan mot guldet blev dock inledningsvis ganska besvärlig. Det svenska laget, som även representerades av William Svensson, BK Kaskad och Pontus Andersson, Team Clan, låg utanför slutspelsplats inför den sista dagens spel igår. Men man klättrade från femte till tredje plats och ställdes mot Danmark i semifinal. Grannlandet slog Sverige i semifinalen i tremannalag men nu var Sverige starkast.

– De ställde upp med samma spelare plus ett par till men nu kände vi att ”vi ska bara slå dem, det finns inget annat”. Det gick nästan att ta på stämningen i laget, säger Mattias Olsson.

I finalen väntade Tyskland som imponerat stort i sin semifinal mot Italien.

– De kom in med ett jävla självförtroende men återigen hade vi bestämt oss, vi skulle ta det slag för slag, ruta för ruta.

Svenskarna spelade metodiskt, utnyttjade motståndarnas misstag och vann med 1052-973 på den svårspelade banan. Segern betydde att Sverige tog sitt femte EM-guld genom tiderna. Med undantag från 70-talet har det bara blivit ett guld per årtionde sedan den första segern 1965, vilket säger en hel del om prestationen.

– Det är det här guldet alla vill vinna, som alla länder fokuserar mycket på. Det vi gjorde igår visar den otroliga lagmoral vi har där alla stöttar varandra hela vägen, säger Mattias Olsson.

Den tidigare världsettan Martin Larsen är den enda spelare som var med när Sverige tog sitt senaste guld 2007 medan avbytaren Adam Andersson och Mattias Olsson debuterade. Olsson har tillhört den tiotalet stora landslagstruppen tidigare utan att bli uttagen till EM och med facit i hand kan han konstatera att det var ett perfekt tillfälle att spela sitt första mästerskap.

– Jag har spelat bra ett par år och det var otroligt skönt att få chansen att spela. Det låter klyschigt, men det har varit en dröm sedan jag började med bowling och att få toppa debuten med ett guld är stort.

Team Pergamon dominerar svensk bowling men i det här mästerskapet var man sällsynt väl representerade. Förutom den nämna kvartetten tillhör den assisterande förbundskaptenen Michael Ahlqvist klubbens organisation och även förbundskaptenen Patrick Backe har ett förflutet i Partillelaget.

– Det är fantastiskt kul, det som killarna gör som grupp är oerhört starkt, säger Pär Svensson, ordförande i klubben.

Han vill även lyfta fram Adam Andersson, som fick följa finalen från bänken. Han har kämpat hårt för att komma tillbaka efter att han drabbades av sin sjunde hjärnskakning för ett och ett halvt år sedan.

– Även om det bara är fem som spelar är det en väldig trygghet för de andra att veta att de kan sätta in honom.

Idag, torsdag, avgörs även EM:s individuella mastersklass, där Martin Larsen spelat sig fram till semifinal.

– Han har vunnit två år i rad och har chansen på sin tredje vinst, det har ingen annan klarat. Vi får hoppas, säger Mattias Olsson.

Bredden i Pergamon blir än tydligare med tanke på att klubbens största stjärna, Jesper Svensson, inte deltog i mästerskapet. Han befinner sig just nu i Las Vegas där han representerar Europa som spelar mot USA i Weber Cup, bowlingens motsvarighet till golfens Ryder Cup.