Foto: Daniel Elfvelin
Andreas Stockenberg tillsammans med Christoffer Brännberger.

Perfekt avslut för Sävehofs ledarduo

Handboll

Det var aldrig meningen att Andreas Stockenberg och Anders Eliasson skulle bilda en ledarduo. Men det var så det blev när tränaren Robert Wedberg plötsligt försvann från sin post, och med facit i hand blev det ett lyckat drag. Nu lämnar även Stockenberg/Eliasson – med varsin guldhatt.

Det var i januari 2018 Robert Wedberg meddelade att han skulle lämna klubben för ett jobb som generalsekreterare för Svenska Handbollsförbundet. Den hastiga lösningen blev att sätta in den avgående sportchefen Anders Eliasson som manager att leda laget tillsammans med Andreas Stockenberg och Peter Möller.

Den här säsongen har Eliasson och Stockenberg fortsatt att leda laget som manager respektive huvudtränare, men kliver nu ur kanotstora skor att fylla.

– Den som kommer efter oss får ganska höga krav på sig, säger Andreas Stockenberg, som återvänder till Amo Handboll.

Vad är det som gör att ni tar hem guldet?

– För att vi är så hungriga och vill vinna.

Men tror du inte det var fler som hungrade efter guldet?

– Jo, men vi hade en extrem vilja som har funnits där ända sedan matcherna mot Malmö. Sen är vi lite bättre tränade än de andra, lite mer taktiska, vi är bättre i allt.

Det är en segerrusig Andreas Stockenberg som svarar på frågor strax efter slutsignalen och några dagar senare talar HP/PT även med Anders Eliasson, som hunnit få lite perspektiv.

– Många har pratat om att vi kom sjua i serien, men nu när jag reflekterar över det så gjorde vi bara en riktig plattmatch, borta mot Lugi den 28 december (32–28).

I övrigt föll Sävehof i många jämna matcher där man hade marginalerna mot sig, förklarar Anders Eliasson. Det var detaljer i spelet som inte riktigt fungerade och man tyngdes av skador och sjukdomar. Därmed var det inte svårt att bygga upp ett självförtroende när en frisk trupp tog sig an slutspelet.

– Det har varit en rolig resa och jag är stolt över hur jag och Andreas agerat, vad vi gjort ihop med laget och hur laget agerat. Det har varit en segdragen process men nu är vi äntligen i mål och bättre slut gick inte att få, säger Anders Eliasson.

Ett och ett halvt år senare än beräknat slutar han i Sävehof. Han kom som spelare 1985, lämnade klubben för fem proffsår i Tyskland, men kom sedan tillbaka och har sedan haft många roller – i styrelsen, som tränare, och i klubbledningen.

– Nu önskar jag klubben lycka till i framtiden. De får fortsätta att suga på karamellen och nu vet de hur den smakar.

Vad ska du göra nu?

– Först andas lite, sen jobba med små bolag jag har och se hur de utvecklas. Sävehof har ännu inte gjort klart med några ersättare.

Klubbchefen Stefan Albrechtson säger att man nu lägger ett pussel där både interna och externa lösningar är aktuella.

– Vi har jobbat med ganska många namn, säger han.