Arkivbild: Per Anger

Man åtalas för mord på sin exfru i Mölnlycke

Mölnlycke

I december blev en kvinna så svårt knivskuren i Mölnlycke att hon senare avled. Nu åtalas hennes före detta make för mord. Enligt åklagaren var dådet hedersrelaterat.

Det var på fredagsmorgonen den 21 december i fjol som privatpersoner påträffade en svårt skadad kvinna i 40-årsåldern vid en återvinningsstation i bostadsområdet Säteriet i Mölnlycke. Kvinnan hade bland annat blivit svårt knivskuren och knivhuggen och fördes till sjukhus med ambulans, men hennes liv gick inte att rädda.

Under förmiddagen samma dag grep polisen kvinnans före detta make, som är i 50-årsåldern, på en adress i Göteborg. Mannen anhölls och häktades, misstänkt för mord. Och i torsdags förra veckan väckte kammaråklagare Lotta Nielsen åtal mot mannen för mord.

Av stämningsansökan framgår att mannen ska ha kvivhuggit kvinnan ett flertal gånger. Han ska även ha försökt skjuta henne med en pistol, och ska ha slagit henne i huvudet med pistolen.

Paret hade separerat några år tidigare, och kvinnan hade därefter gift om sig med en annan man.  Enligt kammaråklagare Lotta Nielsen var mordet planerat och hedersrelaterat.

– Han accepterade inte att kvinnan gift om sig med en ny man och var tvungen att återupprätta hedern. Det är, så som vi ser det, anledningen till mordet, säger kammaråklagare Lotta Nielsen till GP.

Den åtalade mannen medger att han varit på platsen för att vänta på kvinnan och att han haft med sig både pistol och kniv. Men han nekar till att hans uppsåt varit att döda kvinnan. I polisförhör säger han att avsikten var att skada kvinnan i benen med pistolen.

– Det var panik och stress, min mening var aldrig att döda henne, jag tänkte skjuta henne, slå henne, skada henne, säger han i förhöret.

På grund av pistolinnehavet åtalas han också för grovt vapenbrott. Han står dessutom åtalad att för att vid två tillfällen ha hotat den mördade kvinnans make under polisförhör.

Huvudförhandling i målet inleds den 11 juli och väntas pågå i en dryg vecka.