Arkivfoto: Daniel Elfvelin
Dubbla roller. Under den kommande säsongen blir Jonas Larholm spelande tränare.

Larholm/Berggren nya tränarduon

Handboll

Jonas Larholm och Emil Berggren, det är duon som leder Sävehofs herrar den kommande säsongen. Men nyheterna stannar inte där. Efter att den sista guldkonfettin segnat ner på planen presenterar klubben nu stora förändringar i organisationen kring både herr- och damlaget.

Sedan tidigare har det varit klart att tränaren Andreas Stockenberg och managern Anders Eliasson lämnar Sävehofs herrar. På damsidan fortsätter Rasmus Overby som huvudtränare, men den assisterande tränaren Ulf Bramfors lämnar liksom Hanna Fogelström, som varit manager och akademiansvarig. Därmed finns ett antal hål att fylla och organisationen kommer inte att se ut som tidigare.

På herrsidan har man skrivit kontrakt med den tidigare Sävehofspelaren Michael Apelgren som ny tränare. Men han kommer först 2020 och tills dess leder Jonas Larholm laget som huvudtränare tillsammans med Emil Berggren, som kliver in i rollen som sportchef för både herrarna och damerna samt assisterande tränare för herrarna. Andreas Wallin, som bland annat varit verksam i Heid och Kungälv, blir ny akademiansvarig.

37-årige Jonas Larholm fortsätter som spelare, men med förkärlek för taktik och analys ser han den nya rollen som ett naturligt steg. Han beskriver sig själv som en handbollsnörd som tycker om att grotta ner sig i detaljer.

–Jag är inte starkast, inte snabbast och inte den som skjuter hårdast. Då får man ha andra saker, säger han.

Redan under tidigare säsonger har han mer än de andra spelarna till exempel hjälpt till med videogranskningar.

–Sen blir det så klart ett utökat ansvar att förbereda träningar och matcher.

Hur blir det att kombinera rollerna?

–Det positiva är att jag är nära truppen, nära känslan, sen blir det en utmaning också men det blir en kul utmaning.

Är det en självklarhet att fortsätta spela?

–Så länge jag kan spela på den här nivån och vara hyfsat skadefri och fräsch i kroppen så ser jag ingen anledning att sluta.

Vid sin sida får han alltså Emil Berggren.

–Jag känner mig laddad. Det är ett prestigefullt jobb och det är spännande att få den här chansen även om jag inte till hundra procent vet vad den kommer att innebära, säger han.

Han har dock klart för sig att det är en stor kostym att fylla och som involverad i både herr- och damlaget tror han att den största utmaningen blir att räcka till i alla roller. Samtidigt tycker han att han besitter rätt egenskaper, framför allt när det kommer till uppgiften att bygga lag.

–Jag är ambitiös och tror att jag är ganska duktig på att ha örat mot marken och avgöra om man ska värva eller satsa på egna spelare. Detta är ett arbete jag kommer att göra tillsammans med Jonas (Larholm) och Rasmus (Overby).

33-årige Emil Berggren spelade i gulsvart under storhetsåren då laget tog tre raka SM-guld innan han lämnade Sävehof 2012. Att han nu återvänder till klubben är dock inte en helt korrekt beskrivning. Han har haft en nära koppling via flickvännen Jamina Roberts (som spelat med damerna), han har varit involverad i Partille Cup, och tränat med Sävehof på försäsongerna.

–Jag har till och med haft min egen plats i omklädningsrummet, säger han.

Emil Berggren kommer in i verksamheten en kort tid efter gulden för både herrarna och damerna. Säsongen 2018/2019 blir minst sagt svår att toppa.

–Det är ju ett otacksamt läge på så sätt, men det är inget jag fokuserar på. Det viktiga är att se till att det finns en röd tråd i organisationen och att ledarna känner att allt verkligen fungerar. Sen är det mycket tillfälligheter som gör om det blir succé eller ett lite sämre år.

Även Jonas Larholm fokuserar på annat än resultat just nu. Arbetet handlar om att ta fortsatta steg med laget och förbereda spelarna för en mer intensiv säsong med spel i både Handbollsligan och Champions League.

–Sävehof är både en ungdomsklubb och en elitklubb. Vi jobbar hela tiden med utveckling av våra egna spelare och när det blir guld kommer det som ett resultat av den utvecklingen.