Arkivbild: Per Anger

Kvinna döms för att ha kört på poliser

Partille

När polisen försökte stoppa kvinnan i den stulna bilen rammade hon polisbilen. Nu döms hon för det, och en stor mängd andra brott.

Kvinnan döms för inte mindre än 13 olika brottsrubriceringar: olovlig körning, tillgrepp av fortskaffningsmedel, stöld, rattfylleri, ringa narkotikabrott, grov stöld, bedrägeri, försök till våld mot tjänsteman, ringa vapenbrott, grovt rattfylleri, brott mot knivlagen samt narkotikabrott. Några av brotten har hon dessutom begått vid flera tillfällen.

Flera av brotten begicks i Partille kommun den 15 januari i år när polisen skulle göra ett ingripande mot kvinnan. Bilen hade stulits tre dagar tidigare på en adress i Göteborg. Polisen fick syn på den stulna bilen vid Allum i Partille. Kvinnan vägrade dock att stanna, varpå ett efterföljande tog vid. När poliserna försökte stoppa den stulna bilen genom att lägga sig framför den körde kvinnan på polisbilen bakifrån och försvann från platsen. Kvinnans färd slutade med att bilen fastnade i ett buskage efter att ha körts på en gång- och cykelbana. Hon var påverkad av amfetamin och saknade körkort. I bilen hittade polisen 14 tabletter narkotikaklassad medicin samt en elpistol.

Liknande händelse

Kvinnan döms även för en liknande händelse som inträffade i Marks kommun den 26 december förra året. Där var det två poliser som skulle genomföra en förarkontroll av den bil kvinnan färdades i. Hon vägrade dock öppna dörren, och la i stället i backen och trampade på gasen. De två poliserna fick hoppa undan för att undgå att bli påkörda.

Hon döms även för att ha brutit sig in en bostad i Öjersjö och där stulit bland annat kläder, nycklar, konto- och kreditkort samt verktyg till ett värde av omkring 15 000 kronor. Kreditkortet använde kvinnan sedan för att handla och ta ut pengar för totalt av närmare 19 000 kronor.

Tingsrätten konstaterar att samtliga brott kvinnans döms för har begåtts under narkotikapåverkan, och anser att det är angeläget att hon får stöd och hjälp att komma ur sitt missbruk. Hon döms därför till skyddstillsyn med så kallad kontraktsvård.

I domen skriver tingsrätten att fängelse i ett år och fyra månader hade dömts ut, om den påföljden i stället hade valts. Kvinnan ska även att betala totalt 106 453 kronor i skadestånd.