• Foto: Daniel Elfvelin
    Karriären hotad. I samband med en utredning av hjärtat fick Leo Eshagi vänta nästan ett år på sin comeback. Nu har han radat upp segrar och är klar för VM i K1.
  • Foto: Daniel Elfvelin
    Leo Eshagi och sparringpartnern Nicholas Bryant (till vänster) vann sina matcher i Bratislava.

Klar för VM efter stark comeback

Kampsport

Istället för SM-debut våren 2018 slutade året med en mängd läkarbesök och en utredning av hjärtat. För ett par månader sedan var det dags för comeback och framgångarna av avlöst varandra. Efter en seger på en tävling i Bratislava i helgen startar nu uppladdningen inför höstens VM i K1.

Det blev en av de tuffaste matcherna Leo Eshagi genomfört när han ställdes mot en slovakisk K1-mästare i en thaiboxning, men den 24-årige Jonseredsbon kunde till sist vinna på poäng. Några dagar efter segern ger han sin insats betyget godkänd.

– Jag är sällan nöjd efter mina matcher och tycker alltid att jag kan göra mer, men det var en stark och tuff motståndare och det känns bra att jag vann. Det var min femte seger sen i påskas, säger han.

Innan segern i den inofficiella landskampen har Leo i turordning vunnit en match på en K1-gala i Göteborg, en thaiboxningsmatch i Varberg, samt två segrar under SM i Skurup som gav honom guldet i -67-kilosklassen.

Ett facit som imponerar inte minst med tanke på att han haft ett trassligt träningsår bakom sig. Faktum är att en fortsatt kampsportskarriär var allt annat en självklar. Efter ett 20-tal matcher i Sverige, Danmark och Norge förberedde sig Leo för SM-debut förra våren och var i strålande form när han drabbades av influensa.

Total vila

Han vilade ett par veckor innan han klev in i ringen igen.

– Jag tränade försiktigt, men det kändes inte så bra och på fredagen efter en veckas träning hade jag ingen energi alls och jag hade en känsla här, säger Leo och lägger handen över bröstet.

Han åkte till sjukhuset och efter undersökningar hittade läkarna ett blåsljud på hjärtat. Leo fortsatte med sina studier i maskinteknik på Chalmers men fysisk ansträngning var inte att tänka på. Van vid träning varje dag, ibland dubbla pass, ordinerades han nu total vila.

– Det enda jag gjorde när jag kom hem från skolan var att lägga mig på soffan titta på serier. Det var väldigt frustrerande ett tag.

Läkarna startade en utredning med olika tester och snart fick han ett besked som trots allt var bättre än befarat.

– Det var ingen skada på själva hjärtat utan en ärrvävnad på hjärtklaffen och en kraftig infektion.

Efter cirka två månader kunde han smyga igång träningen igen, men det dröjde till i januari 2019 innan han fick brev från sjukhuset som intygade att han var helt frisk och kunde gå tillbaka till full träning.

– Min tränare tyckte att det här året skulle bli mitt år. Formen känns okej och jag har kunnat träna i princip utan att råka ut för någon sjukdom bortsett från någon förkylning.

Känns det som din revansch?

– Absolut. Jag har aldrig gått så många matcher på så kort tid innan, och jag har vunnit allihop.

Redan innan segern i Bratislava, dagen efter SM-guldet, blev Leo erbjuden en plats i K1-landslaget.

Chalmersstudier

– Jag kommer att åka och göra fystester på Bosön och i oktober ska jag tävla i VM i Sarajevo. Det ska bli kul att representera Sverige.

Mitt i den intensiva träningsperioden har han även tagit kandidatexamen på Chalmers och fått sin ansökan om fortsatta studier med masterexamen beviljad.

– Många stunder kan det vara tidskrävande att hinna med allt, men det är skönt också. Först plugga på dagarna och sen rensa huvudet med träningen på kvällarna. Det är ett bra år detta, konstaterar Leo.

Nu väntar en lugnare period med en del träning på gymmet. Ju närmare mästerskapet han kommer bygger han på med allt mer konditions- och fightingträning.

– Åtta, nio veckor innan VM tränar jag för att komma in i matchformen.

Vad har du för mål på mästerskapet?

– Jag försöker alltid att vinna, jag ska göra mitt bästa så får vi se om det går vägen.