• Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER

Jesper har hittat hem till Råda säteri

Mölnlycke

Han har varit steward på en lyxkryssare i Medelhavet, lagat mat på finkrogar, herrgårdar och slott och skött matserveringen för hela Göteborgsvarvet, men nu har Jesper Kårlén landat där han allra helst vill vara.
För några veckor sedan slog han upp portarna till sitt trädgårdskafé på Råda säteri.
– Det är miljön man vill åt. Råda säteri ligger otroligt centralt och ändå är här ett totalt lugn, säger Jesper.

Intresset för att baka och laga mat har funnits med Jesper sedan uppväxten i Pixbo. Framför allt var det farmor som inspirerade eftersom det var hon som släppte in honom i köket och lät honom vara med och göra pannkakor, soppor och bakverk.

– Jag har alltid velat vara med och laga mat. Sedan jag var sex-sju år har jag vetat vad jag ska göra när jag blir stor, det har aldrig funnits något annat. På högstadiet läste jag franska bara för att det är matlagningens språk och för att jag ville kunna jobba utomlands, säger Jesper.

Lagade mat på båt

Och det dröjde inte långt efter avslutad kockutbildning innan det bar iväg utomlands. Jesper jobbade i köket på Déjà vue i Göteborg när han fick ett samtal från en kockkollega som fått jobb som kökschef på en ny privatyacht som skulle segla på Medelhavet.

– De kom på att de inte hade någon steward och erbjöd mig jobbet. Det var bara att säga upp sig och packa och åka. Tre dagar senare mönstrade jag på båten i Italien, berättar Jesper.

Båtens ägare hade många högt uppsatta gäster, som den dåvarande spanske kungen Juan Carlos och dåvarande IOK-ordföranden Juan Antonio Samaranch.

– Han kunde flyga iväg på middag till det brittiska kungahuset. Under OS i Barcelona 1992 låg vi bredvid Stephanie av Monacos båt, säger Jesper som också fick lära sig en hel del om internationell matlagning när båten lade till i olika hamnar.

Efter sju månader tog äventyret slut. Båtens ägare gick hastigt bort och båten såldes.

Herrgård och slott

Jesper Kårléns nya anhalt blev Aspa herrgård i Askersund, följt av Yxtaholms slott och flera av Göteborgs finkrogar såsom Sjömagasinet, Hagabadets restaurang och Västra Piren. På varje ställe stannade han i något år innan det var dags för en ny utmaning.

Så småningom blev han också delägare i flera restauranger, bland annat i företagsrestaurangen på Saab. Han och hans kollega hjälpte till att driva upp restaurangen i Konserthuset i Göteborg och hade hand om hela Göteborgsvarvets matservering med uppåt 16 000 måltider per dag. De öppnade restaurang i Scandinavium och Frölundaborg. Totalt hade de mellan 50 och 60 anställda och Jespers jobb handlade allt mer om att sitta på kontor och sköta planering, administration och personalfrågor.

– Det är roligt det också men det är otroligt mycket mer kreativt och roligt att jobba i köket, säger Jesper.

Trappat ner

Han och hans kollega valde att dela på sig och Jesper fortsatte med att driva restaurang Tegel i Krokslätts fabriker som han nu har haft i 12 år.

I dag är han även delägare i hotellrestaurangen Brasseriet i Borås, driver Izabellas café i kulturhuset i Mölnlycke och har trädgårdskafét på Råda säteri.

– Just nu är tanken att inte växa mer utan att förädla det vi har. Jag är inte schemalagd någonstans men är överallt, det är alltid någonstans jag behöver hjälpa till. Helt plötsligt kan jag få hoppa in och blanda gin & tonic i vår nattklubb i Borås till klockan två på natten, säger Jesper.

Just flexibiliteten är något han gillar med restaurangbranschen, att ingen dag är den andra lik.

– Är man flexibel blir det bra. I ett serviceyrke måste man vara lyhörd mot kunderna och vara på tårna, säger han.

Poppis med kött

Även om mattrenderna växlar så är det ofta de klassiska rätterna som går hem. Alla klimatlarm och vegetariska alternativ till trots är det fortfarande många som väljer att äta kött när de går på restaurang.

– En utfasning av det röda köttet är på gång men marknaden är inte riktigt mogen. Vi säljer lika mycket oxfilé och fläskfilé som förut, särskilt hotellgäster väljer gärna kött fortfarande, men vi erbjuder mycket sallad och grönsaker också. Det är väldigt svårt att omvända de äldre men det kommer absolut att synas en skillnad på nästa generation. De yngre är väldigt medvetna, jag tror att det kommer att bli jättebra. Det finns många små hjältar som Greta Thunberg – förändringen kommer men det går lite långsamt just nu.

Sin matinspiration hämtar han mycket från resor på den franska landsbygden.

– Det finns inget annat land som har ett så stort intresse för närproducerad och vällagad mat, men då gäller det att komma ut på landsbygden. Paris är ju generellt en turistfälla, säger Jesper som även håller det spanska köket högt.

– Spanien är det ledande landet när det gäller nytänkande matlagning och så har de ju råvarorna. Allt odlas året runt utanför de små byarna.

Närproducerat

Hans vurm för närproducerat ska också gå igen i utbudet i trädgårdskafét på Råda säteri. I framtidsplanerna finns att ordna en marknad och bjuda in alla lokala matproducenter som får chans att visa upp sina varor. Provsmakningar, grillkvällar och musikunderhållning är andra idéer för att skapa mera liv och rörelse runt Säteriet.

Mitt i kockkarriären har Jesper också hunnit med att träffa sin blivande fru Anna från Bålsta på en golfbana på Gotland.

– Jag var och jobbade i Visby när det hölls en golftävling mellan gotlänningar och fastlänningar. Jag och Anna, som jobbar som flygvärdinna, blev lottade i samma boll. Vi lyckades få till några dejter på olika ställen i landet och sedan fick vi ihop det, säger Jesper.

Tillbaka i Mölnlycke

2006 gick flyttlasset från Göteborg tillbaka till Mölnlycke där han växte upp. Familjen har vuxit med sonen Lucas och dottern Izabella som fått ge namn åt kulturhusets kafé.

– När jag växte upp hade vi utsikt över sjön till Råda säteri. Vi simmade över till Hästviken och rodde till Gökottan, åt julbord och farsdagmiddagar här. Det gör det extra roligt att man är här nu och är en del av det, säger Jesper.