• Bild: JENNY FÖRANDER
    SYNTPOPDUO. Hindåsborna Johan Granlund och Katarina Stark har börjat göra musik med influenser från 1980-talet tillsammans under namnet Prototape. Deras första låt tävlar nu i P4 Nästa Sjuhärad.
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER

Hindåsduo tävlar i P4 Nästa

Hindås

Nystartade Hindåsduon Prototape har fått en flygande start. Deras debutlåt When you’re gone har gått till final i P4 Nästa Sjuhärad. I juli avgörs tävlingen med en livespelning på Stora torget i Borås.

– Det ska bli en väldigt rolig upplevelse att få uppträda inför ett par tusen åskådare, men det allra roligaste är ju att låten blev utplockad, säger sångerskan Katarina Stark.

Hon har en bakgrund som jazzsångerska och var i final i P4 Nästa redan i fjol, då som soloartist med egenskrivna balladen Hem till slut som var den första låten hon spelade in på riktigt. Att skicka in den till tävlingen P4 Nästa var en slags kvalitetstest.

– Jag hade skickat låten till kompisar som tyckte att den var bra, men jag ville veta vad andra som inte känner mig tycker. Jag kanske bara har snälla kompisar, säger Katarina.

Blev en duo

Men låten visade sig uppskattas även av P4 Sjuhärad som valde att ta med den i finalen. Ett år senare har hon gjort om bedriften, nu som ena halvan av duon Prototape och med ett helt annat sound.

Duon uppstod då Johan Granlund, som bara bor några hus bort, insåg att han ville ta sitt musikskapande ett steg längre och komplettera de elektroniska ljudbilderna han skapade med text och sång. Han skickade en ljudfil till Katarina som nappade på idén.

– Jag sa att vi borde samarbeta och göra elektronisk pop med rötter i 1980-talets syntmusik. Många har kopplat ihop vår musik med Robyn och till och med Madonna. Man kan ana lite Abba och italodisco-influenser, säger Johan­ som fortfarande håller sin första LP-skiva, Kraftwerks Radioactivity som han fick när han var sex år, som en av de bästa som gjorts.

En utmaning

Att börja skapa låtar ihop blev en spännande utmaning för dem båda. Katarina, som tidigare börjat med att skriva låttexter som hon sedan tonsatt, fick nu börja i andra änden.

– Nu fick jag i stället hitta en text som passade till ett visst ljudlandskap och de känslor som det gav. Det är jättekul att ha någon att bolla med, det är kreativt och roligt att vara två, säger hon.

Även för Johan blev det ett nytt sätt att tänka.

– Det blir en hel del uppoffringar att göra musik ihop. För min del har det handlat om att plocka bort och göra mer minimalistiska ljudbilder för att göra plats för sången, säger han.

Nytt sätt att sjunga

För Katarina innebar övergången från jazz till elektronisk popmusik också att hon fick börja sjunga på ett helt nytt sätt.

– Man måste sjunga väldigt mycket mer exakt, det går inte att ”glissa” för mycket och improvisera som när man sjunger jazz.

Nu tycker de båda musikerna att de har lyckats sammanföra sina olika influenser till ett sound som känns som deras eget. Två av deras låtar ligger redan ute på Spotify och de har just börjat spela in en tredje låt.

– Vi har rätt många låtar som är skrivna, men vi släpper en i taget. Soundet ändrar sig en aning varje gång. Vi går mot ett trubbigare sound, säger Johan.

Smutsa ner soundet

Han säger att de lägger ner mycket jobb på att smutsa ner ljudbilden.

– Ja, det är väldigt lätt att det blir för snällt. Jag låter väldigt snäll, säger Katarina.

För dem båda är musiken ett sidoprojekt de försöker skapa tid till vid sidan om ordinarie jobb och familj. Johan jobbar som verksamhetschef på Fältsjukhuset i Försvarsmakten och konstaterar att det hittills inbringar mer pengar än musikskapandet. Katarina är gruppchef för scenteknikerna på Göteborgsoperan.

– Vi satte upp ganska små mål från början. Det första var att spela ihop. Det andra att släppa låtar på Spotify och det tredje att vara med i P4 Nästa. Allt det har vi gjort nu, säger Johan.

– Framtidsplanerna är att fortsätta göra musik ihop och ha kul. Ju fler som lyssnar desto bättre. När vi har gjort tillräckligt många låtar hade det varit kul att ha några spelningar, säger Katarina.

Från och med i dag kommer de fem låtarna som har gått till final i P4 Nästa Sjuhärad att spelas regelbundet i radiokanalen och lyssnarna har möjlighet att rösta på sina favoriter. 4 juli ska de fem tävlande uppträda på Stora torget i Borås i samband med evenemanget Sommartorsdagar. Samma kväll ska även Molly Sandén stå på scenen vilket talar för att det kan bli en hel del publik.

För Prototape blir det första liveframträdandet någonsin. Katarina ska sjunga och Johan spela electronic percussions. Med sig på scenen har de också två musikervänner som ska spela bassynt och lägga klanger.

Vilken av de fem tävlande som går vidare till riksfinalen i P4 Nästa avgörs av radio­lyssnarna samt en jury.

Så till sist, var kommer bandnamnet Prototape ifrån?

– Det är en lek med ord. Jag har ju gjort hundratals musiksnuttar, prototyper till låtar, och i vintras skaffade jag ett kassettdäck från 1978 så att jag kan spela mina gamla kassettband med syntdemos jag gjorde i ungdomen, säger Johan.

– När man ska lägga ut musik på Spotify måste man ha ett namn som ingen annan har. Det mesta är taget, men det finns ingen som heter Prototape. Det är ett bra namn, säger Katarina.