Arkivbild: Daniel Elfvelin

Här dansas det i midsommar

Partille/härryda

För den som vill dansa runt midsommarstången finns det flera platser i Härryda och Partille kommuner att välja på.
Trångt brukar det bli runt Kåsjögården i Partille.

Att fira midsommar vid Kåsjögården har blivit en tradition för många och drygt tusen personer brukar sluta upp. Firandet startar med dragspelsunderhålling av Pierre Erikssons duo och midsommarstången pyntas med blommor och löv. Ralf Peters håller i andakten innan den pyntade stången reses. Danslekarna står Karin och Börje Lund för. Det är Kåsjögårdens vänner i samarbete med Kultur och Fritid, Partille kommun, Hjälmareds folkhögskola och Partille pastorat som står för tillställningen.

Traditionellt midsommarfirande blir det också vid Wendelsberg i Mölnlycke. Där dansas det runt den lövade stången, men även tävlingar och lotterier utlovas. Där är det Mölnlycke scoutkår som står som arrangörer.

I Härryda kommun firas det också på Eskilsby bygdegård, där det blir dragkamp och säckhoppning och i Rävlanda hembygdsgård blir det bland annat uppvisning av Rävlanda dansgille och sedvanlig dans kring midsommarstången.

Även Hindås har sitt midsommarfirande. Det sker på Bygdegården Rotundan, där det blir sedvanlig midsommarfest

Teorierna om varför vi firar midsommar varierar. Somliga påstår att det var en kristen högtid, då Johannes döparens födelsedag var den 24 juni. Andra hävdar att midsommarafton är årets längsta dag, men sommarsolståndet är den 21 juni och det är sällan midsommarafton infaller på det datumet, vilket den dock gör i år. Sedan 1953 bestämdes det att midsommarafton ska firas på fredagen i vecka 25.

Midsommarstången, även kallad majstång, tros ha kommit från Tyskland någon gång under medeltiden. Vissa anser att namnet kommer från åldriga ordet maja, som betyder löva. Andra hävdar att namnet kommer från tyska Maibaum.

I bondesamhällets folktro var midsommarnatten en viktig tidpunkt. Den ansågs vara en av årets mest magiska natt då naturen fylldes av övernaturliga krafter. Gränsen mellan människornas värld och det övernaturliga troddes vara tunnare än vanligt denna natt och det finns många berättelser om fantstiska saker som sades kunna hända då.

  • Ann-Charlotte Edgar