Martin Larsen.

Guld och brons till Larsen i EM

Bowling

Det blev inget tredje raka guld individuellt, men Martin Larsen är nöjd med den gångna veckan i München. Han fick åka hem med ett lag-guld och ett individuellt brons.

Det är tolv år sedan Sverige tog sitt senaste EM-guld, 2007. Och från årets lag finns bara en spelare som var med även då, den tidigare världsettan Martin Larsen.

– Sverige finns ofta med i spekulationen om vilket land som ska vinna, men det händer inte så ofta att vi går hela vägen. Den här gången åkte vi dit med ett mer orutinerat lag än vanligt med två debutanter (Adam Andersson och Mattias Olsson) och en som bara varit med i juniorlandslaget (William Svensson). Jag ska inte påstå att det var någon skräll, men det var inget vi räknade med att bara åka dit och göra, säger han.

Hur var det att finalslå Tyskland i Tyskland?

– Tyskland brukar inte finnas med bland de tre, fyra förhandstippade länderna. De gjorde en oerhört stark prestation i semifinalen, vilket jag faktiskt tror gynnade oss. Jag tror gjorde att de byggde lite pressa och stress inför finalen. Sen var det absolut skönt att klappa till dem på deras arena.

Föll mot landsman

Individuellt tog Martin Larsen sedan ett brons. 2018 blev han historisk när han som första spelade försvarade en EM-titel och han var nära förlänga sviten. Turneringen tog slut i semifinalen mot den redan nämnde 18-åringe landsmannen William Svensson, som när hans segerchanser i den andra serien var borta gjorde en chansning, bytte klot och började slå strajkar på löpande band.

– Det blev min död och hans bröd, konstaterar Martin Larsen.

Efter att ha kvitterat till 1–1 föll han i den avgörande serien. William Svensson vann med 2–1.

Nöjd bronsmedaljör

– Jag har spelat x antal EM och VM och vet hur svårt det är att ta medaljer så jag värderar alla medaljer högt, även om det är klart att det inte är samma sak när man inte vinner. Förr såg jag dem som ett kvitto att jag var på rätt väg, nu som ett kvitto på att jag fortfarande kan hävda mig mot de lite yngre fast jag snart passerar 40-strecket, säger Martin Larsen, som fyller 40 år den 3 augusti.

Veteranen visar också att han inte är någon dålig förlorare.

– Det är kul när det går bra för en av våra mest lovande juniorer på länge och det var inte svårt att glädjas med honom när han slog tysken (Frank Drevenstedt) i finalen.