• Bild: LARS CARLBERG
 • Bild: LARS CARLBERG
 • Bild: LARS CARLBERG
 • Bild: LARS CARLBERG
 • Bild: LARS CARLBERG
 • Bild: LARS CARLBERG
 • Bild: LARS CARLBERG
 • Bild: LARS CARLBERG
 • Bild: LARS CARLBERG
 • Bild: LARS CARLBERG
 • Bild: LARS CARLBERG
 • Bild: LARS CARLBERG
 • Bild: LARS CARLBERG
 • Bild: LARS CARLBERG
 • Bild: LARS CARLBERG
 • Bild: LARS CARLBERG
 • Bild: LARS CARLBERG
 • Bild: LARS CARLBERG
 • Bild: LARS CARLBERG
 • Bild: LARS CARLBERG
 • Bild: LARS CARLBERG

En dag som samlade Rävlandaborna

Rävlanda

Rävlandadagen är den dag, varje år, föreningar och organisationer på orten visar upp sin verksamhet. Dagen sammanfaller med Nationaldagen. Föreningarna gjorde för sjätte året i rad gemensam sak och bjöd in intresserade att anspråkslöst träffas, fika eller kanske låta sig utmanas av någon av föreningarnas aktiviteter.

Rävlandadagen sammanfaller med Sveriges nationaldag och är den dag då föreningar och organisationer på orten visar upp sin verksamhet.

Strongman bjöd motstånd i att lyfta riktigt tungt. Biodlarna visade hur man trådar ramar till bikupan och berättade om drottningar och drönare. Cykelklubben gav prov på tekniskt avancerade cykelkonster. Fler föreningar tog tillfället i akt att värva medlemmar och mingla i det fina vädret.

Björkelids äldreboende deltog för första gången. Chefen Mats Schöneman tyckte dagen gav möjlighet att så frön för fortsatta samarbeten, som att bygga en gemensam utomhusscen.

Poppis att springa

Rävlandarusen är en medelpunkt för dagen. Deltagare i olika åldrar rusade längs slingan på Heden. Allra mest populärt är ruset på 700 meter för barn upp till nio år, fler än 50 barn var anmälda och det var mycket pirr i benen bland både barn och föräldrar före start. I mellan- och vuxenklassen var nästan lika många anmälda till loppen på 2,5 kilometer respektive 5 kilometer.

Att komma först är inte viktigast denna dag. I stället lottas priser bland deltagarna. För de yngre är medaljen klart viktigast konstaterar Katarina Eliasson från Rävlanda AIS. Hon uppskattar särskilt samarbetet mellan föreningarna som hon tycker fungerar mycket bra.

– Alla drar sitt strå till stacken, vilket underlättar jättemycket för helheten, säger hon.

Otvungen stämning

Malin Svanberg Eliasson, Hembygdsföreningen, var mycket nöjd med hur bra alla trivdes. Den enkla och otvungna stämningen och att arrangemanget har en så otrolig bredd tror Malin är svaret på att dagen uppskattas och får stor uppslutning.

– Det finns något för alla här, lotterier hos Röda Korset, diskutera fiske med representanter från Storåns övre fiskevårdsområde eller spänna muskler med Sverige-eliten. Det kostar inga stora pengar, säger Malin och tillägger:

– Och så är det ju fika med hembakat.

Tal och nationalsången hörde också till dagen. Martin Helgegren, ordförande för Hembygdsföreningen, gav ett historiskt perspektiv och påminde publiken om när Ubbhult tillhörde Danmark.

Johanna Johansson sjöng stämningsfullt in den varma sommardagen.

 • Katarina Nordling/ Lars Carlberg Rävlanda Samhällsförening