Foto: privat
Boiana Gradinarska.

Boiana hade hundradelen på rätt sida

Simning

Boiana Gradinarska hade marginalerna på sin sida när hon kvalade in till Europaungdoms-OS. Med en hundradels sekund klarade hon kvalgränsen till mästerskapet i Baku, Azerbajdzjan.

1,03,62 minuter. Det var den tiden som den 15-åriga Mölnlycketjejen hade i huvudet när hon stod på startpallen på tävlingen i Stockholm och skulle simma favoritdistansen, 100 meter fjäril. Så snabbt behövde hon simma för att klara kvalgränsen till Europaungdoms-OS i Baku i juli, men när hon kom i mål och tittade på resultattavlan blev hon först besviken.

– Jag läste 1,04, men jag kollade på fel bana och när jag såg min riktiga tid blev jag jätteglad, säger Boiana Gradinarska.

Med tiden 1,03,61 klarade hon gränsen med en hundradels sekund till godo.

– Jag hade turen på min sida, det kunde ha varit en hundradel över.

Boiana Gradinarska, som tävlar för Mölndals Allmänna Simsällskap, är en av nio uttagna svenskar. För ett år sedan såg vägen till Europaungdoms-OS lång ut med två och en halv sekund upp kvaltiden, men målet att ta sig mästerskapet har varit en sporre.

– Det har gått mycket bättre det sista året, även i andra simsätt. Jag har varit mer målmedveten, tränat hårdare och varit mer fokuserad.

Är det något speciellt du finslipat?

– Hemgångarna har jag tränat mest på, så att jag orkar de sista 25 meterna.

Boiana Gradinarska följer nu i storasyster Kamelias fotspår, hon tävlade i Europaungdoms-OS i Georgien 2015.

– Då var jag inte så gammal så då visste jag inte vad det var för någonting, men det blir kul att jag och min syster kommer ha simmat samma tävling.

Europaungdoms-OS arrangeras vart annat år, både på vintern och på sommaren, och är tänkt som en första introduktion till den olympiska världen för europeiska ungdomar i åldrarna 14-18 år. Nu väntar träningsläger i Spanien samt ungdoms-SM och junior-SM innan landslagsdebuten i Baku, där Boiana Gradinarska tror att hon har bra möjligheter att putsa sitt personliga rekord ytterligare. Förutom sin egen tävling ser hon fram emot att få träffa både andra svenska och utländska idrottare. Precis som vid en olympiad bor alla i en stor by.

– Sen ska invigningen bli kul också när alla länder tågar in, säger hon.