Gotaleden invigd

Partille kommun

I sommar kan man vandra längs skogar och sjöar mellan Göteborg och Alingsås på den nya Gotaleden. Leden är 71 kilometer lång och har två naturliga stopp i Partille kommun.

I fredags var det premiär för den nya leden, som passerar Skatås, Kåsjön, Jonsered, Lerum, Floda, Tollered, Norsesund, Västra Bodarna för att avslutas i Alingsås. Det går lätt att nå de olika etapperna från pendelstationerna längs sträckan.

Gotaleden är en njutbar vandringsled där man kan fika, äta och bo bekvämt på flera ställen samt uppleva sevärdigheter. Utmed lederna finns enklare lägerplatser och vindskydd. Den är markerad med blå ledmarkering på träd och stolpar.

Lerumsbo bakom idén

Lerumsbon Hans Svensson har arbetat med utformningen av leden sedan i höstas. Han fick också äran att leda den första gruppen av vandrare som startade från Kungsportsplatsen i Göteborg i fredag morse.

– Jag har vandrat flera gånger längs el Camino-leden i Spanien på väg till Santiago de Compostela och hade idén att skapa en svensk motsvarighet. Nu finns Gotaleden där man kan kombinera lättillgänglig ”njutvandring” med övernattning, fika och god mat längs vägen, säger Hans Svensson i ett pressmeddelande.

– En av våra vanligaste frågor är att besökaren vill kombinera besöket i Göteborg med någon naturupplevelse. Nu får vi en vandringsled som startar mitt i stan och precis utanför turistbyråns entré. Det är fantastiskt bra, säger Annelie Karlsson turistbyråchef på Göteborg & Co i pressmeddelandet.

  • Ann-Charlotte Edgar