Ajan Djabari.

Ajan Djabari på dubbla utlandsäventyr

Fotboll

Ajan Djabari har precis fyllt 16 år, men fotbollsäventyren avlöser redan varandra. I vår har han haft en flygande start med IFK Göteborgs ungdomslag, nu representerar han Azerbajdzjans ungdomslandslag och senare i sommar väntar provspel i turkiska Besiktas.

Han är född i Azerbajdzjan där han spelade med flera klubbar innan han flyttade till Sverige som nioåring. Här hamnade han i Sävedalens AIK och har framför allt utmärkt sig som en skicklig spelmotor på U19-laget innermittfält. I vintras tog Ajan Djabari steget till IFK Göteborg där han spelat med U16- och U17-laget. En ny klubb har även inneburit en ny position, som vänsterytter.

– Det har känts bra, jag har spelat sju matcher och gjort nio mål, säger han.

Nu befinner han sig i Sarajevo för att representera i Azerbajdzjans ungdomslandslag i en dubbellandskamp mot Bosnien.

– Det är hur kul som helst, landslaget är något jag alltid drömt om att få vara med i.

Han har varit på flera landslagsuppdrag tidigare. Ajan Djabari, född -03, har spelat i både 03- och -02-landslaget sammanlagt åtta gånger sedan han togs ut första gången för ett och ett halvt år sedan. Detta sedan hans pappa tipsat Azerbajdzjans fotbollsförbund.

Är A-landslaget målet framöver?

– Ja, Azerbajdzjans eller Sveriges. Men jag får se om jag ens kommer till något av dem, jag får kämpa.

Men vilket land blir det om du får välja?

– Sverige är ju så klart bättre men Azerbajdzjan är mitt hemland, det beror på hur det ser ut då.

Första målet är att flyttas upp i IFK Göteborgs A-lag och ännu längre fram är målsättningen något europeiskt topplag. Redan i sommar väntar ytterligare ett utlandsäventyr, om allt går enligt plan.

– När jag spelade förra landskampen hade Besiktas från Turkiet en scout där. Han frågade om jag ville komma och spela i sommar, men vi har inte gjort upp något datum än.