• Bild: JENNY FÖRANDER
    VÄCKARKLOCKA. Högstadieeleverna Hanna Robinson och Alma Lago-Lengquist klimatstrejkade utanför kommunhuset i fredags.
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER

Vill sätta klimatet i fokus

Mölnlycke

I fredags skolstrejkade elever utanför kommunhuset för att uppmärksamma klimathotet.
– Det är vår framtid det handlar om. Om man inte gör något åt klimatet kommer vi inte att ha någon framtid, säger Hanna Robinson som går i sjuan på Fridaskolan i Mölnlycke.

När HP/PT tittar förbi på fredagsmorgonen har Hanna Robinson och klasskompisen Alma Lago-Lengquist installerat sig vid entrén till kommunhuset.

– Vi ska sitta här hela skoldagen. Vi tycker att det här är väldigt viktigt, alla måste göra sin del för att rädda klimatet. Varje individ måste göra lite för att det ska hända något, säger Hanna.

De har berättat för sina lärare om strejken och har tagit skolarbete med sig hem men kommer ändå att få ogiltig frånvaro från skolan. Det är det ändå värt för att försöka uppmärksamma omgivningen på att det är bråttom att göra något åt klimathotet.

– Vi missar en dag i skolan men vi kan göra ganska stor skillnad genom att sitta här, säger Alma Lago-Lengquist.

De får höra en hel del om klimatfrågan i skolan, men tycker att många inte tar det på allvar.

– Det är väldigt många som inte bryr sig någonting, det är både ungdomar och vuxna, säger Alma.

– Om jag pratar med kompisar om klimatet får jag ångest, det känns så jobbigt, säger Hanna.

När personer passerar på väg in i kommunhuset passar tjejerna på att fråga dem vad de gör för miljön och vad de tror kommer att hända när temperaturen på jorden stiger. Hanna och Alma tycker att alla människor måste vara med och ta sitt ansvar.

– Det är inte bara politikerna som ska ta hand om det, de kan hjälpa oss att komma vidare men för att det ska funka måste alla hjälpas åt, säger Hanna.

De tycker att det är svårt att svara på vad som behöver göras.

– Men det finns jättemånga som vet, det vore jättebra om de kunde sprida det, säger Hanna.

Något man kan göra är dock att återvinna saker och att köpa närproducerad mat efter årstid. Och att välja bort bilen för att i stället cykla eller gå.

– Det försöker vi göra så mycket som möjligt, säger Hanna.

Har ni blivit inspirerade av Greta Thunberg?

– Ja, det är därför vi gör det här på en fredag precis som hon.

Tror ni att det Greta gör kan påverka?

– Ja, hon har fått folk att fatta att något måste göras nu, hon har satt fokus på något som väldigt många ungdomar tycker är viktigt, säger Hanna.

I början satt Alma och Hanna själva utanför kommunhuset men under dagen anslöt ett drygt tiotal elever till skolstrejken.

– Det kom många från femman, det var några som inte fick för sina föräldrar men som valde att komma ändå för att de tyckte att detta var väldigt viktigt, säger Hanna när HP/PT når henne efter att strejken avslutats.

De strejkande eleverna hade även blivit inbjudna i kommunhuset där de hade fått träffa kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) och tjänstemän som jobbar med miljöfrågor på kommunen.

– Det kändes bra att vi fick framföra vårt budskap och att det vi gjorde betydde något.

Blir det fler klimatstrejker?

– Ja, vi planerar att kanske göra det om en månad igen om det inte är för mycket i skolan då. Vi tror att det behövs fler gånger. Flera som gick förbi trodde att vi bara gjorde det för att slippa skolan, men vi är seriösa och det tänker vi visa dem, säger Hanna.