• Bild: JENNY FÖRANDER
  BLIR KLIMATSMARTA. Under sex månader får Meya och Sanna Haydon endast köpa kläder på second hand. De är med i projektet F/Act Movement som syftar till att sprida inspiration om hållbart mode.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER

Vill inspirera till hållbart mode

Hällingsjö

Går det att gilla mode och samtidigt värna om miljön? Ja, säger systrarna Sanna och Meya Haydon som deltar i projektet F/Act Movement, med syfte att inspirera människor att göra hållbara val utan att ge avkall på sin passion för mode och kläder.

– Det lät som en spännande och rolig grej och så vill jag få ut så mycket som möjligt av plaggen i min garderob, säger Sanna, 22 år.

Meya, 19 år, ville vara med i projektet för att få kontroll på sitt eget shoppingbehov.

– Nu vet jag att det jag har i garderoben räcker. Jag shoppar för att det är ångestdämpande – när jag mår dåligt går jag och köper något fint. Det hjälper för stunden, men inte när jag ska gå till mamma och säga hur mycket pengar jag har spenderat, säger hon.

F/Act Movement är ett samarbete mellan projektet Re:textile på Textilhögskolan i Borås, Swedish fashion council samt Göteborgsregionen med syfte att göra vår konsumtion av kläder mer hållbar. För att sprida information om ett mer hållbart förhållande till kläder har man inom projektet utsett tio tjejer till f/activister, en slags ambassadörer och samtidigt testpersoner för forskning inom hållbart mode.

Hällingsjöborna Sanna och Meya Haydon tyckte det lät spännande och hoppade på. Att vara f/activist innebär bland annat att tjejerna har köpstopp i sex månader, från mars till augusti. Under den tiden får de inte köpa några nya kläder, skor eller accessoarer.

– Accessoarer är svårast, jag letar efter en klocka och det är inte så lätt att hitta begagnat, säger Meya.

Medan projektet pågår träffas deltagarna en gång i månaden och har workshops och lyssnar på olika föreläsare. Vid ett tillfälle kom exempelvis bloggaren Johanna Nilsson som har skrivit boken Slow fashion – din guide till smart och hållbart mode.

En träff handlade om att aktivera sin garderob. Deltagarna skulle efter träffen gå igenom och rensa i sina garderober. Kläderna skulle placeras i fyra olika högar; en för kläder de ville behålla, en för sådant de ville göra om, en för kläder de inte ville ha och så en swaphög, för kläder de skulle ta med och byta med de andra deltagarna.

– Jag har väldigt mycket kläder, det blev en stor hög med sådant jag inte använder. Jag gör mycket spontanköp. Jag hittade en tröja som jag köpte i slutet av sommaren som jag inte ens hade använt, säger Meya.

Under projektets gång har de blivit mer medvetna om hur vår överkonsumtion av kläder påverkar miljön och hur arbetsförhållandena ser ut för dem som tillverkar kläderna.

Men hållbar konsumtion handlar också om hur vi tar hand om de kläder vi har; att inte tvätta kläder i onödan, att laga favoritplagget eller göra om kläder man tröttnat på.

Så vilka plagg är det då man ska köpa?

– De mest hållbara kläderna är de du har på dig, säger Sanna.

Något som är viktigare än vilket tyg plagget är gjort av är med andra ord att du gillar det och använder det. De minst miljövänliga är de som hänger i garderoben men aldrig används.

Mellan träffarna har deltagarna fått olika uppdrag, som att ge bort en present som de köpt second hand eller att använda samma plagg i sju dagar fast stylade på olika sätt.

Vad tror ni kommer att hända när projektet är slut?

– Jag tror att jag kommer att köpa nyproducerade kläder men inte lika mycket som förut. Förut tyckte jag det var lite pinsamt att köpa begagnade kläder men nu älskar jag att handla second hand, säger Meya.

Sanna hoppas att projektet kommer att ge ringar på vattnet så att kunskapen om hållbart mode sprider sig till fler. Den som vill höra mer om projektet kan titta på Sanna Haydons vlog på Youtube.