• Bild: JENNY FÖRANDER
    FÖREBILD. Andreas Jonsson besökte Båtsmansskolan och pratade om vad som gör oss till dem vi är och vem som har rätt att bestämma hur vi ska vara.
  • Bild: JENNY FÖRANDER
    LÄRORIKT. Niondeklassarna Elvira Andreasson, Frida Berndtsson, Eleonora Edsler, Josefin Löfstedt och Nicole Larsson tyckte att föreläsningen var lärorik och bra.
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER

Vill ge eleverna styrka att vara sig själva

Mölnlycke

Vecka 21 är det mångfaldsvecka för skolorna i Härryda kommun, men redan i torsdags tjuvstartade Båtsmansskolan med att bjuda in föreläsaren Andreas Jonsson.
Med exempel från sig själv peppade han eleverna att ta kommandot över sina egna liv.

Andreas Jonsson besökte Båtsmansskolan redan i fjol. Besöket blev så uppskattat att rektorn Niclas Lindberg bjöd in honom igen.

– Eleverna tyckte att det var en otroligt bra föreläsning så vi har valt att ta tillbaka honom, säger Niclas Lindberg.

Under sin egen skoltid blev Andreas Jonsson utsatt för mobbning, vilket ledde till att han under många år fick kämpa med en dålig självbild. Med de erfarenheterna i bagaget har Andreas Jonsson blivit en uppskattad föreläsare när det gäller frågor om normer och respekt för alla människors lika värde.

Med torsdagens föreläsning ville han uppmuntra eleverna att våga vara sig själva och ge dem kraft att ta kommandot över sina egna liv med devisen ”Överlev inte ditt liv, lev det i stället”.

Andreas berättade att han inte gått in i ett omklädningsrum sedan han blev slagen i duschen när han gick i åttan. Under många år fick det honom att välja bort saker han egentligen ville göra på grund av att han fick ångest av blotta tanken på att gå in i ett omklädningsrum.

Förändringen kom först när hans treåriga dotter ville gå till det kommunala badhuset. Först försökte Andreas förhala det för att vinna tid, men till sist bestämde han sig för att ta tag i problemet.

– Det tog tre månader innan jag klarade bara att gå in i ett omklädningsrum, sex månader innan jag klarade att byta om och duscha. I förrgår åkte jag med mina barn till badhuset utan en enda tanke på att det var jobbigt att gå in i omklädningsrummet. Jag har tagit tillbaka makten över mitt liv, men det hände för att jag gjorde något. Inget händer bara för att du vill det. För mig tog det 16 år, berättar Andreas för de församlade eleverna.

Han gav eleverna i uppgift att fundera över om det är något de vill förändra i sina liv. Genom att formulera vad de vill förändra har de satt upp ett mål, vilket är en förutsättning för att lyckas.

– Du kommer att misslyckas, men när du trillar är det en enda grej som gäller: sluta aldrig att öva, att hoppas. För Thomas Edison tog det tusen försök att uppfinna glödlampan. För mig tog det sex månader att ta mig in i en dusch, säger Andreas.

Efter föreläsningen pratade HP/PT med några niondeklassare som alla tyckte att den var viktig och lärorik.

– Vi behöver veta om såna här saker, det är inte så många som pratar om det, säger Nicole Larsson.

De uppskattade att Andreas Jonsson berättar historier hämtade ur verkligheten.

– Det gör att man blir intresserad och vill lyssna, säger Elvira Andreasson.

Har ni tänkt ut något ni vill förändra?

– Att våga lite mer, säger Elvira.

– Att vara stark, säger Josefin Löfstedt…

– …och inte lyssna så mycket på vad andra säger, fyller Eleonora Edsler i.