Vem ska sköta trädgårdsparken?

Härryda

Jag och många fler med mig har med intresse följt vad planerna för Råda Säteri ska bli. Två artiklar har publicerats nyligen, en i GP och en i Härryda-Posten i samband med vem som ska driva caféet vidare. So far so good.

Men ingenstans, varken sen Robert Säll fick lämna Råda och fram tills artiklarna, ställs frågan vem som ska sköta och utveckla den vackra trädgårdsparken som omgärdar Råda Säteri. Varför vill inte kommunens besöksnäringsutvecklare Martina Johansson lyfta frågan? På Härryda kommuns hemsida står trädgården med i textform. Men vad jag vet, har inte den fantastiske trädgårdsmästaren Gerben Tjeerdsma fått vara delaktig i planerna. Det är han de senaste åren, som tillsammans med sin personal och studenter, börjat renovera och utveckla trädgården.

Råda Säteris parkträdgård har potential att ligga i paritet med Gunnebo, Jonsered trädgård, Liseberg och Trädgårdsföreningen. Att bli ett utflyktsmål för skolor att ta del av biologisk mångfald och kultur, närproducerat och djurlivsfrämjande ytor. Till exempel köksträdgården. De två fantastiska perennrabatterna. Tapetrabatten vid sjön. Växthuset. Plantskolan. Allén. Träden i trädgården. Buxboms”kojan”.

Tar kommunen bort vikten av en vacker och välskött parkträdgård, då tappar ni mycket av vad som utgör skönhet och esséns på Råda. Jätteträdet i allén. mindfulness på en parkbänk mot sjön. Gräsmattorna att ha picknick på. Perenner och lökar att njuta av. Växter att köpa hem. Växtråd att få (när trädgårdsmästaren är i plantskolan). Avrunda en promenad på Labra-halvön med en god fika i kaffestugan. Lunka genom köksträdgården med (tidigare i vart fall) bikupor att studera. Kafferosteriet som huserat länge. Lyft fram dem!

Frågan jag ställer utvecklaren av Råda Säteris näring: varför nämner ni inte ens parkens utformning och det gedigna påbörjade arbete att fortsätta förvalta? Det kostar att satsa. Men här har ni redan fått en bra sjuss på vägen så varför strunta i det? Vad hände med samverkan, samförstånd och samråd?
Vänlig hälsning
Sara Bruzelius