• Bild: JENNY FÖRANDER
    VÄXANDE INTRESSE. När Jan Arell lämnade jobbet på GP:s utrikesredaktion fick han tid att fokusera på sitt intresse för fotografering. Han är nu ordförande i Mölnlycke fotoklubb som ställer ut bilder i Landvetters kulturhus från och med lördag.
  • Bild: JAN ARELL
    NATURMOTIV. Bilden är tagen av Jan Arell under en av många promenader i Wendelsbergsparken.
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER

Utställning med bilden i fokus

Mölnlycke/landvetter

Antalet medlemmar har minskat, men nu satsar Mölnlycke fotoklubb på att försöka vända trenden.
På lördag invigs en utställning med medlemmarnas bilder på Landvetters kulturhus.

Med utställningen hoppas Jan Arell, ny ordförande sedan i vintras, att fler ska få upp ögonen för klubbens verksamhet.

– Det är ett gyllene tillfälle att bli fler igen, säger han.

Mölnlycke fotoklubb bildades 1973 och har under många år hållit till i Folkets hus i Mölnlycke. För några år sedan tvingades man utrymma byggnaden då det upptäcktes att taket riskerade att rasa in. Klubben blev plötsligt utan lokal och det har varit ett hårt slag för verksamheten. Från att ha varit ett femtiotal medlemmar för några år sedan är klubben nu nere på 35.

Saknar mörkrummet

– Vi hade jättebra lokaler med möteslokal, mörkrum och en studio för porträttfotografering. Sedan vi tvingades flytta har vi inte hittat någonstans att vara och har haft våra möten på lite olika ställen, säger Jan.

Några medlemmar försvann för att klubben inte längre hade tillgång till ett mörkrum. Digitalkameror och mobilkameror till trots är det fortfarande en hel del som uppskattar hantverket att själv framkalla sina bilder.

– Många gillade att stå där i mörkrummet. Jag spenderade själv en stor del av gymnasietiden i min morbrors källare, jag köpte fototidningar och lärde mig själv. Mycket fick jag slänga, men det var avkopplande. Många vill ha den analoga känslan – det är en viss känsla att se hur bilden växer fram.

Jan Arell har jobbat som journalist i 40 år, varav merparten av tiden på GP:s utrikes­redaktion. Intresset för fotografering har han hela tiden haft med sig men det var först när han slutade jobba för några år sedan som han fick möjlighet att utveckla sitt intresse.

– Jag jobbade ofta kväll och kunde aldrig vara med i några föreningar, men när jag slutade på GP gick jag med i Mölnlycke fotoklubb. De senaste två-tre åren har jag blivit väldigt mycket bättre. Jag tror det handlar om bildseendet, och att ta tid på sig. Jag går runt här i Labbera (halvö i Rådasjöns naturreservat) och Wendelsbergsparken och tar mig tid att titta och tänka efter vad det är jag vill få fram innan jag tar bilden, säger Jan.

Han berättar att han alltid hade med sig sin kamera när han åkte på reportageresor, även om han ofta hade en fotograf med sig.

– Då blev det ganska tydligt vad som skiljde sig mellan deras jättebra bilder och mina egna inte så bra.

Vad är det som gör skillnaden?

– Allt beror på fotografen, inte på kameran. Du tar inte bättre bilder för att du köper något dyrare om du inte vet vad du gör. Jag tror det är en blandning av begåvning och övning. För vissa kommer det naturligt, jag har fått jobba för det. Jag kom nyligen hem efter tre veckors semester i Burma med 5 800 exponeringar. Nu har jag bantat ner det till 150 bilder som jag har kvar. Dammarna i Wendelsbergsparken har jag tagit hundratals bilder på men det är kanske tjugo som är bra.

Vänskaplig kritik

Han tycker att det har varit lärorikt att diskutera bilder med de andra medlemmarna i klubben. De pratar väldigt lite om kamerateknik, desto mer om själva bilden: om motiv, beskärning, perspektiv.

– Vi ger varandra vänskaplig, konstruktiv kritik. När man går därifrån känner man att man har lärt sig något, säger han.

I samband med klubbens möten är det ofta någon som visar bilder. För det mesta är det någon i klubben som gör det men några gånger om året tar de in externa föreläsare med olika teman.

De har kurser, träffar då de pratar bildbehandling och interna fototävlingar.

– I fototävlingarna tar vi med en bild var och så får alla rösta.

Mölnlycke fotoklubb har nu inlett ett samarbete med Landvetters kulturhus som innebär att de får använda en lokal i huset mot att klubbens medlemmar ställer upp som fotografer då det är evenemang i kulturhuset.

Visas ute och inne

Jan Arell är glad att före- ningen nu också får möjlighet att visa upp sig med en utställning i kulturhuset. Temat för utställningen är ”Vem får synas och ta plats”, vilket också är kulturhusets tema.

– Vi har valt att göra en väldigt vid tolkning av temat, säger Jan Arell.

Tio av fotoklubbens bilder kommer att visas i stort format på Guldsmedsplatsen utanför kulturhuset. Inne i kulturhuset visas ett bildspel med ett hundratal bilder i olika stilar.

I samband med att utställningen invigs på lördag kommer besökarna ha möjlighet att prova på studiofotografering. De är också välkomna att ta med sig egna bilder för bildbedömning.