Avgjorde. Lagkaptenen Jonathan Edvardsson gjorde Sävehofs två sista mål i måndagens match mot Skövde. Arkivfoto: Daniel Elfvelin

Taktiskt spel i semifinalen

HANDBOLL

Först skickade Sävehof ut tabelltvåan Malmö från SM-slutspelet, och nu sätts starka tabelltrean Skövde på prov. I måndags kvitterade Partillelaget till 1–1 matcher. Inför det tredje mötet räknar sportchefen Anders Eliasson med att motståndaren står för nästa taktiska drag.

Det blev förlust i höstens båda seriematcher och även i den första semifinalmatchen. Men Sävehof kröp närmare och närmare i målprotokollet och i måndags kom säsongens första seger mot Skövde, 26–23.
– De spelade väldigt bra i serien men vi gjorde inga 100-procentiga matcher och vi tror stenhårt på oss själva och vet att vi kan spela jämnt mot Skövde, säger Anders Eliasson.

Precis som i kvartsfinalen är seriens sjua Sävehof nederlagstippat. Visserligen slog laget ut Malmö, men Skövde har imponerat i seriespelet och vann sin första slutspelsrunda i tre raka matcher mot Lugi.

Starkt försvar
I måndags hade man dock svårt att tränga igenom det solida försvaret som Sävehof mobiliserade trots sjukdomar på viktiga Christoffer Brännberger och William Bogojevic.
Lyckades ni med något i den andra matchen som inte gick hem i den första?
– Vi pratade mycket om att vinna man mot man-duellerna där vi inte lyckades bra i den första matchen. Igår (läs i måndags) vann vi de duellerna och sen hade vi ett bättre tempo, vi sprang mer och August (Eli Björgvinsson) gjorde ytterligare några räddningar. Sen brände vi säkert tio frilägen men det hade vi råd med när vi spelade så bra bakåt.

Ett par gånger hade Sävehof några måls ledning men tappade kommandot. Med några minuter kvar gjorde man ett nytt ryck som Skövde inte lyckades hämta ikapp. Jonathan Edvardsson gjorde de två sista målen som säkrade segern för Sävehof.
Nästan alla Sävehofs slutspelsmatcher har avgjorts i slutskedet och Partillelaget har oftast lyckats knyta ihop säcken. Anders Eliassons förklaring är hög moral, stark vilja och att man har en stor bredd med flera olika spelare som kliver fram och spelar huvudrollen. Dessutom gör man det svårt för motståndarna genom att spela på olika sätt, där man till exempel varierar mellan utgrupperat försvar och traditionell 6–0-uppställning.
– Det är i och för sig Skövde också bra på, konstaterar sportchefen.

Stockenbergs ess
Därmed uppstår en annan typ av taktiskt spel än mot Malmö som mer höll sig till en och samma spelidé. I måndags var det Sävehof som vann den taktiska kampen och nu förväntar sig Anders Eliasson att Skövde agerar och gör nästa drag. Han litar dock på att Sävehof inte blir överrumplade.
– Andreas Stockenberg (tränare) gör ett bra jobb, han är påläst och är bra på att dra fram ess.

Nästa match spelas i Skövde på måndag. Slutspels- upplägget med flera långa uppehåll mellan matcherna har fått kritik från flera håll, men den här gången är Anders Eliasson glad att det går en vecka mellan mötena.
– Egentligen vill vi att matcherna ska ligga tätare men just den här gången när vi har sjukdomar passar det ju bra så nu ska vi inte klaga.