• Bild: JENNY FÖRANDER
  SLÄPPER MUSIK. Sebastian Södergren från Mölnlycke har skrivit musik sedan
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • sebastiansdergren
  {"total_effects_actions":0,"total_draw_time":0,"layers_used":0,"effects_tried":0,"total_draw_actions":0,"total_editor_actions":{"border":0,"frame":0,"mask":0,"lensflare":0,"clipart":0,"square_fit":0,"text":0,"shape_mask":0,"callout":0},"effects_applied":0,"uid":"5368C333-6545-46CD-9088-59631C971752_1528011968943","entry_point":"create_flow_fte","photos_added":0,"total_effects_time":0,"tools_used":{"tilt_shift":0,"resize":0,"adjust":0,"curves":0,"motion":0,"perspective":0,"clone":0,"crop":0,"flip_rotate":0,"selection":0,"enhance":0,"free_crop":0,"shape_crop":0,"stretch":0},"width":900,"origin":"unknown","height":900,"subsource":"done_button","total_editor_time":0,"brushes_used":0}

Sebastian är redo att satsa på musiken

Mölnlycke

”Kanske är Mölnlycke på väg att få en stor popstjärna.” Så skrev Härryda-Posten om ­Sebastian Södergren redan för fyra år sedan.
Sebastians musikkarriär kom på avvägar, men många erfarenheter rikare är han nu beredd att satsa och den här gången känns allting rätt.
Under namnet ”Astian” har han just släppt låten ”Superfast” som han hoppas ska öppna dörrarna till en ny musikkarriär.

Vi träffas på Råda rum där Sebastian är ett välkänt ansikte. Här sjöng han i kyrkokören under hela uppväxten.

– Jag sjöng en hel del solon i kören. Jag har alltid vetat att jag vill stå på scenen och framföra musik. I vanliga livet är jag ganska reserverad men när jag står på scenen, det är då jag lever ut, säger Sebastian.

Hunnit ta examen

Sedan HP träffade honom senast har Sebastian Södergren hunnit bli 25 år, ta en politisk kandidatexamen i förvaltningsekonomi och få jobb på en stadsdelsförvaltning i Göteborgs stad.

Han har också hunnit skriva på för ett skivbolag som ville styra vem han skulle vara som artist, brutit sig loss och hittat tillbaka till sitt eget uttryck och funnit ett fruktbart samarbete med Åke Olofsson från gruppen Den Svenska Björnstammen.

Men vi backar tillbaka och tar det från början. Sebastian Södergren växte upp i en musikälskande familj i Mölnlycke med David Bowie som husgud.

– Jag har alltid tyckt att hans sätt att förändra sig är jättehäftigt, säger Sebastian.

Ville bli en stjärna

Att han ville bli artist visste han dock redan när han som liten stod och övade dans­moves framför Mikael Jacksons musikvideos.

– Vi har gamla videoklipp från när jag är 6-7 år och säger att jag ska bli en stjärna, säger Sebastian.

I tonåren skrev han mycket texter och poesi. Så småningom började han skriva musik också och pusslade ihop texter med musik, provade sig fram med musikproduktionsprogram på datorn och gjorde demos.

– På Manora studio i Mölnlycke träffade jag Martin Andersson och presenterade några av mina demos. Han tyckte att varenda låt hade hitpotential och vi kom fram till ett par som vi ville släppa.

2015 släpptes låten ”Like it” som de skickade in till P3 Osignat.

– Jag minns när jag fick antagningsbeskedet. Det var jättestort för mig, säger Sebastian.

Positiv respons

I programmet får lyssnarna rösta fram sina favorit­låtar och ”Like it” låg i topp fem veckor i rad. Responsen var jättepositiv och P3 ringde och ville lägga ut låten på rotation i radiokanalen.

– Efter det var jag ute och spelade en del. Jag signade kort därpå med ett förlag men bestämde mig för att avvakta med att släppa musik tills jag hade gjort klart min kandidatexamen. Under tiden lärde jag mig mer om låtskrivande, producerande och hur man bygger upp låtar.

2018 skrev han kontakt med en manager men samarbetet fungerade inte.

– Min manager var inte helt juste och ärlig och ville förändra mycket av mitt uttryck. Han har ett gott renommé men det är ingen garanti för att det ska fungera, säger Sebastian.

En viktig lärdom

Efter att han avslutat samarbetet tog det ett tag för Sebastian att hitta tillbaka till sig själv.

– Jag fick en viktig lärdom om att aldrig ge efter på mitt eget uttryck. Det viktigaste är att jag själv är nöjd men det tog ett tag att inse det. Mitt artisteri utgår ifrån den person jag är, och det är just det personliga uttrycket som särskiljer en. Jag har alltid sett det som en styrka att jag i många fall ser mig själv som en analytisk, reflektiv och introvert person. Jag får min energi av att stå på scenen och av att vara kreativ i studion. Jag har aldrig känt något behov av att vara den som står i centrum i gänget, jag har fått min uppmärksamhet när jag har stått på scenen, det är där jag alltid har känt mig trygg, säger Sebastian.

Fann varandra

Efter uppbrottet fortsatte Sebastian jobba med sin musik på egen hand men fortfarande signad till ett förlag. Så småningom blev han presenterad för Åke Olofsson från vispopgruppen Den Svenska Björnstammen. De fann varandra direkt.

– Det har slagit gnistor om vårt samarbete. Han är genuint snäll och otroligt begåvad och duktig på att måla upp ett musikaliskt landskap. Vi producerar musiken ihop och när vi jobbar är det bara en positiv känsla, inga idéer är för dumma eller enkla.

Samarbetet, som även innefattar producenten Niklas Berglöf, har lett fram till låten ”Superfast”.

– Jag har skrivit text och melodi och de har producerat. Versen satt väldigt fort men refrängen tog lite tid att värka fram. Men när vi hade skrivit klart den vaknade vi upp med låten i huvudet, då vet man att man har gjort något bra.

Nytt artistnamn

För att få en tydlig identitet och markera att det här är en nystart har han skapat artistnamnet Astian.

– Det kändes väldigt naturligt att ändra artistnamn i och med att jag har en ny artistprofil och ett nytt sound.

Han beskriver sin musikstil som list-pop med R&B-influenser och personliga texter.

– ”Superfast” skrev jag förra sommaren, och den representerar mycket av den jag är.

Vill erövra världen

Låtsläppet är bara början, nu hoppas Sebastian att den får ett bra mottagande så att han kan fortsätta att släppa fler låtar.

– Jag ser bara musik. Jag har ett mått av realism men jag kommer aldrig sluta att vara en drömmare. Jag vill ut på en Sverigeturné och jag vill ut i världen. Jag började skriva musik när jag var 18 år. När jag var 20 släpptes ”Like it” och jag trodde att det skulle lossna. På grund av olika val gick det inte då men i dag är jag mycket mer säker på vad jag vill, nu är jag mer redo än någonsin. Det finns inget bäst före-datum på en artist.