• Joakim Larsson. Foto: Daniel Elfvelin
  • Jonas Larholm. Foto: Daniel Elfvelin
  • Jonathan Edvardsson. Foto: Daniel Elfvelin

Sävehof i underläge efter ny förlust

Handboll

”Vi anpassar oss snabbt efter nya givar”, sa Sävehofs manager Anders Eliasson inför den tredje SM-finalen i fredags kväll. Efter matchen är det Alingsås som sitter med de bästa korten på hand. Partillelaget är tvunget att vinna på måndag för att hålla finalserien vid liv.

Överläge efter vinst i den första finalmatchen har vänts till underläge 1–2 i matcher. Efter en långdragen kraftmätning där inget av lagen tilläts göra något ryck vann Alingsås till sist med 25–22. Sävehof gjorde sex mål mer jämfört med tisdagens hemmamatch, men även med 22 mål framåt är det näst intill omöjligt att slå ett lag som Alingsås.

– Jag tycker att vi gör en bra match på det stora hela, men det fanns några avgörande moment. Det var när de började spela sju mot sex och vi gjorde några slarviga misstag som de kom ikapp. Men vi hade ett bra försvarsspel, framför allt i den första halvleken, det tar vi med oss, säger Sävehofs lagkapten Jonathan Edvardsson.

Alingsås hade inledningsvis förtvivlat svårt att tränga igenom i Sävehofförsvaret och målvakten August Eli Björgvinsson svarade för flera kvalificerade räddningar. Sävehof hade som mest en tremålsledning men när signalen för halvtid göd stod det 10–10 på resultattavlan. Lagen följdes sedan åt. När Joakim Larsson gjorde två raka mål fram till 18–20 med knappt tio minuter kvar fick Sävehof sin chans att skapa en lucka, men efter en time out vände Alingsås.

Jonathan Edvardsson talar om några avgörande moment och den sekvens som definitivt blev matchavgörande kom inom loppet av en halv minut med bara några minuter kvar att spela. Vid ställningen 23–21 fick Jonas Larholm chans att reducera från strafflinjen. Efter tio raka straffmål i finalserien ställdes han återigen mot Niklas Kraft, men nu var det inte bara en storspelande målvakt han hade emot sig. Trycket inne i den fullsatta Estrad arena var enormt och Jonas Larholm hade kommit på kant med det blå havet av Alingsåssupportrar efter flera incidenter, där han bland annat visats ut för en knuff och anklagats för att fejka en skada. Till ljudet av dånande burop missade Larholm, i anfallet efter satte Alingsås 24–21 och matchen gled Sävehof ur händerna.

Efteråt var det dock inte speciellt stora jubelscener från hemmalaget, precis som att bortalaget inte såg ut att deppa allt för mycket. Båda lagen vet att förutsättningarna snabbt kan ändras. För Sävehofs del handlar det om att få ordning på anfallsspelet.

Vad är nyckeln för att ni ska göra fler mål?

– Jag tycker att vi spelar rätt bra framåt och kommer till bra lägen. Kraft gör några kanonräddningar, men vi måste ha lite mer skärpa i avsluten och ha lite mera fart, säger Jonathan Edvardsson.

Hur lång känns vägen till guldet nu?

– Vi tar en match i taget. Det är de här matcherna vi har tränat för hela säsongen och nu ska vi ta fram allt för att vinna hemma på måndag.