Foto: Mikael Svensson

Sävehof har kopplat greppet

Handboll

Sävehof leder med 1–0 i matcher i finalserien mot Alingsås. Partillelaget vann den första ronden med 33–30 (17–16) efter en imponerande avslutning inför 2 560 åskådare.

Matchen mellan Alingsås och Sävehof blev precis så fysisk som de flesta trott på förhand. Det small rejält direkt från avkast och den första tvåminutaren kom redan i första anfallet när Sävehofs Gzim Salihi visades ut.

Lagen följdes åt till 4-4 innan AHK kunde rycka åt sig en tvåmålsledning. Det var sedan hemmalaget som hade kommandot i målprotokollet, och ledde som mest med tre bollar.

Men med cirka 3.30 kvar var Sävehof ikapp när Viktor Ottosson kvitterade till 14-14. En anledning till upphämtningen var att Simon Möller, född 2000, i bortalagets mål svarade för flera fina räddningar.

AHK-kaptenen Johan Nilsson, som var het som en spis i första halvlek, gav Alingsås ledningen i anfallet därpå och taket i Estrad höll på att lyfta. Repliken kom dock knappa minuten senare när Oskar Sunnefeldt prickade in 15-15, detta trots att Sävehof spelade med en man mindre.

I anfallet efter fick Jonas Larholm sätta sig på botbänken, och i spel sex mot fyra gjorde Benjamin Helander 16-15.

Viktor Ottosson gjorde sedan 16-16 via en läcker ”japan” på pass från Jonathan Edvardsson, och lagen såg ut att gå till pausvila i likaläge.

Men det var ju den där Johan Nilsson, som gjorde fyra mål i första halvlek.

Med en stor portion mod vräkte han in 17-16 vilket blev halvlekens sista fullträff. En halvlek som mångt och mycket blev väldigt sönderryckt på grund av alla utvisningar (åtta totalt).

I andra halvlek var det Sävehof till en början som tog hand om taktpinnen. Mycket tack vare ett starkt försvarsspel och en alldeles lysande Simon Möller.

Sävehof kunde också rycka till sig en tremålsledning (21-24) med 14 minuter kvar. Hemmalaget gav sig emellertid inte och man jobbade sig ikapp och förbi. Med sex minuter kvar satte Benjamin Helander dit 28-27 och då vädrade hemmapubliken morgonluft.

Men Sävehof kom tillbaka ännu en gång, och via fem (!) raka mål var det plötsligt 28-32 på tavlan. Slutresultatet skrevs sedan till 30-33. Stor segerorganisatör var Jonas Larholm som var fullständigt briljant matchen igenom.

– Vi fick inte stopp på dem och de kunde göra mål nästan hela tiden. Även om vi spelade bra tidvis så köttade de på i sitt sju mot sex-spel och det var det som vi aldrig riktigt fick stopp på, säger Benjamin Helander i AHK.

Men matchserien är långt ifrån avgjord vilket Sävehofs tränare Andreas Stockenberg betonade efter matchen.

– Det är nu som Alingsås är som bäst. Vi har inte vunnit någonting än och vi måste vara bättre än i dag om vi ska vinna på tisdag, säger Stockenberg.

  • Filip Landqvist, Christian Stål