Foto: Per Anger
PERSONLIG. Loui Sand blottade sitt innersta när han föreläste för Partilleelever på onsdagen.

Personlig Loui Sand föreläste för Partille-elever

Partille

På onsdagsförmiddagen var Loui Sand inbjuden att föreläsa för åttondeklassarna på Björndammens skola, Furulunds skola och Vallhamraskolan.

Loui Sand, tidigare en stor handbollsprofil i bland annat Sävehofs damlag och svenska damlandslaget, vållade stora rubriker i början av året då han bröt sitt kontrakt med franska klubben Fleury och avslutade sin handbollskarriär. Bakgrunden var att han kom ut som transsexuell och berättade att han var född i fel kropp.

Föreläsningen, med titeln ”Mitt liv äger ingen”, hölls i Kulturum som en del av skolornas biologiundervisning. Det hela inleddes med ett bildspel med fotografier från Sands liv, tonsatt till Lalehs låt Bara få va mig själv.

– Musiken har alltid varit en stor del av mitt liv, både när jag mått som sämst och när jag mått som bäst, sa Loui Sand.

Operation och behandling

För eleverna berättade Sand på ett mycket personligt sätt om hur han alltid känt sig felplacerad som adopterad, mörkhyad, homosexuell och född i fel kropp. Om att bli misstänkliggjord av expediter i affärer och nobbas att komma in på krogen på grund av sin hudfärg. Och nu om vägen till att bli man via operationer och hormonbehandling.

– Det är en lång resa och jag kommer att må skit emellanåt. Men det är värt varenda sekund.

Loui Sand berättade om handbollskarriären från Kärra HF via Önnereds HK och Sävehof till spel i franska Brest Bretagne och Fleury och hur han började må allt sämre och till och med hade tankar på självmord.

– I Fleury mådde jag skitdåligt och det visade sig också på handbollsplanen. Jag var nog sämst i laget där i slutet av min handbollskarriär.

Till slut tog han beslutet att komma ut som transsexuell, och gjorde det i podden Utkast. Till sin stora förvåning fick Loui Sand nästan bara positiva reaktioner.

– Reaktionerna var något helt annat än vad jag hade väntat mig.

Louis vänner och familj har hela tiden stöttat honom.

– Jag vågar stå här idag för att jag har en grym familj och grymma vänner som har pushat mig att våga stå för den jag är.