Foto: privat

Pergamons viktigaste SM-guld

Bowling

Ett SM-guld är alltid ett SM-guld och en stor framgång för vinnarna. Men när Team Pergamon tog klubbens 13:e titel i söndags var det en seger som hade ett värde långt över den sportsliga prestationen. Laget spelade för sin coach Henrik Jacobsen, som ligger med långt framskriden cancer på sjukhuset.

För första gången på 2010-talet tog sig Team Pergamon an SM-slutspelet utan att ha vunnit grundserien. En ovanlig situation för Partillelaget som därmed inte fick välja semifinalmotståndare.

Men det var alltså inte ur sportslig synvinkel som årets slutspel i Nyköping fick en ytterst speciell innebörd. Innan påsk fick spelarna veta att Henrik Jacobsen drabbats av cancer och det dröjde inte länge innan de fick klart för sig hur kritiskt läget är.

– Det var extremt konstigt att spela och försöka vara taggad och ha kul samtidigt som han ligger och kämpar för sitt liv, säger Adam Andersson, som var med och tog sitt tredje guld.

Ville vinna för coachen

Henrik Jacobsen är Mr. Team Pergamon personifierad efter en lång karriär som både spelare och coach i laget. SM-slutspelet är hans favorithelg på året men nu fanns ingen möjlighet för honom att närvara. Istället följde han matchen via surfplatta från sjukhussängen och kom med tips på sms.

– Det enda vi ville gör var att gå ut och vinna för honom, säger Adam Andersson.

Han berättar att suveränen Team Pergamon fått tuffare och tuffare motstånd med åren, men ingen var beredd på den brakförlust som skulle inleda helgen. I den första semifinalmatchen mot BK Jösse föll Partillelaget med hela 4–11 och var därefter tvungna att vinna två raka matcher.

– Jag tror nog att vi alla var lite chockade och undrade hur det kunde hända. De gick ut och körde över oss och vi underpresterade rejält. Men med facit i hand kanske det var det bästa som kunde hända, säger Adam Andersson.

Förlusten blev en brysk väckarklocka och efter att ha pratat igenom matchen studsade Pergamon tillbaka och vann de två återstående mötena på ett övertygande sätt.

Har ni någon fördel av alla era meriter i ett sådant läge?

– Nånstans vet vi med oss att om vi presterar på topp och krämar ur oss det bästa vi har så är vi väldigt, väldigt svåra att slå.

Känslosam prisutdelning

I finalen väntade som så många gånger förr Team Clan. Det första mötet avgjordes inte förrän i sista slaget. Martin Larsen fick chansen att spela hem matchen till Team Pergamon men när han fick ner sju käglor istället för åtta slutade mötet oavgjort.

– Då visste vi att det skulle bli tre matcher. I den andra körde vi över dem ordentligt (11–4) och sen kändes det som att vi pumpat slut på dem.

I den tredje matchen tog Team Pergamon ledningen med 5–0. Team Clan höll sedan nere siffrorna men det blev ändå en säker seger med 10–5. På klubbens hemsida konstaterar man att laget därmed tog sitt viktigaste SM-guld någonsin och tårarna rann ner för kinderna på flera av spelarna. Enligt traditionen är det coachen som tar emot bucklan. Den ärofyllda uppgiften gick nu istället till Henrik Jacobsens son Jesper Jacobsen som kom ner från läktaren.

– Det blev väldigt känsloladdat och att få se honom ta emot bucklan var bland det häftigaste jag har sett, säger Adam Andersson.

Årets guldlag utgjordes av Kim Bolleby, Martin Larsen, Tomas Leandersson, Mattias Wetterberg, Benjamin Jonsson, Mattias Olsson, Francois Louw, Daniel Fransson och Adam Andersson.