Partille gymnasium har blivit ett alternativ

Partille

Populariteten för Partille gymnasium fortsätter att öka. I år har elever från samtliga högstadieskolor i kommunen sökt program på det lokala gymnasiet.
– I dag är vi ett alternativ och det är vi väldigt glada för, säger rektorn Susanne Krook.

Det var 2014 som skolan bytte namn från Porthälla till Partille gymnasium. Sedan dess har man jobbat hårt för att öka skolans popularitet och Susanne Krook konstaterar att många pusselbitar nu börjar falla på plats.

– Kulturum och stadsparken är färdigbyggt och vi kan koncentrera oss på att bli den skola vi vill vara, säger hon.

Förtjänar mer

Antalet elever som har Partille gymnasium som förstahandsval ökar för varje år. Samtidigt önskar Susanne Krook att ökningstakten skulle vara ännu snabbare.

– Vi är så bra att vi förtjänar det. Kvalitetsstudier som vi har gjort visar att vi har väldigt nöjda elever, säger hon.

Av cirka 500 Partilleungdomar som går ut högstadiet är det dock fortfarande endast runt 35 som väljer att gå på Partille gymnasium. Närheten till Göteborg är en viktig faktor.

– Vi kommer alltid att tappa elever som väljer att åka in till stan och för dem som bor i Öjersjö är det lika nära till Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke. Det man kan se är att vi inte tappar till Lerum längre, säger Susanne Krook.

Partille gymnasium har tre högskoleförberedande program, tre yrkesinriktade program samt det individuella programmet och gymnasiesärskola. Det går också att studera med idrottsprofil (handboll, fotboll och bowling) och till de profilerna ökar antalet sökande.

Få söker estetiskt

När det gäller de högskole­förberedande programmen är det ett bra söktryck till Samhällsprogrammet och Susanne Krook räknar med att även Naturprogrammet kommer att fylla sina platser när den slutgiltiga antagningen är klar i juni.

I nuläget har dock endast sex elever sökt de 25 platserna på estetprogrammet.

– Förra året var det två vid det här laget och det slutade med tio. Det är synd att inte fler söker, vi har ett jättefint musikprogram och eleverna som går där trivs jättebra, säger Susanne Krook.

Minskat söktryck

När det gäller yrkesprogrammen har söktrycket minskat sedan förra året.

– Förra året var söktrycket väldigt bra till yrkesprogrammen så jag trodde att den trenden skulle fortsätta även i år. Byggprogrammet går fortfarande bra men när det gäller el- och fordonsprogrammen är det generellt svårt att locka elever. Det är jättesynd, där finns det jobb och vi har jättefina program, säger Susanne Krook.

Problemet att få elever att välja yrkesprogram är inget unikt för Partille – det går igen i hela landet.

– I dag väljer 23 procent av eleverna yrkesprogram, för att klara kompetensförsörjningen i framtiden borde andelen vara 49 procent. Det är många elever som hade mått väldigt bra av att läsa yrkesprogram men jag tror att man vet för lite om vad det innebär. Många tror att man inte kan läsa vidare efter det, men det kan man. Sedan är det klart att man måste var intresserad av ämnet. Alla elever som har gått på våra yrkesprogram får jobb när de går ut, säger Susanne Krook.

I nuläget går 440 elever på Partille gymnasium. Det finns fortfarande utrymme att växa men vid 600 elever sätter skolan stopp.

– Vår devis är att ”här syns man” och när det börjar bli 800-900 elever är det svårt att behålla den tillhörighetskänslan, då får man börja dela upp det. Vi har politikerbeslut på att vi ska vara en liten skola. Om man växer för mycket kan det också bli tufft när elevkullarna minskar, då är det bättre att hålla uppe ett bra söktryck, säger Susanne Krook.