Fredrik Löfgren Bild: Christopher Busck

Nu grönskar det i dalens famn

KRÖNIKAN

”Nu doftar äng och lid. Kom med, kom med på vandringsfärd i vårens glada tid”. Så börjar en av våra mest kära sommarvisor med text av Evelyn Lindström och tonsättning av J.S. Bach.

Visst är det härligt med sol, grönska och värme. Det är nästan så att man glömmer bort att det kan vara så härligt från år till år. Knoppar som brister, slår ut till blommor. Oceaner av vitsippor som täcker marken och förutspår en annalkande sommar. Varma vindar som för tankar till skolavslutning, Idas sommarvisa och sommarlov.

Men, visst drar det lite kallt också, ett stråk av kyla som sveper runt hörnet. Känner du den?

För Alice, Maja, William, Alma, Oliver och alla andra barn i deras situation är kylan påtaglig. Den finns där hela tiden och det hjälper inte att klä sig lite varmare. För dem är det en kyla som tar sig innanför kläderna. Den till och med kryper innanför skinnet. Det är inte bara en fysisk kyla. För dem är det en mental istid. En mental istid som kan stavas psykisk ohälsa.

För Alice börjar varje dag på samma sätt. Motvilligt öppnar hon mobilen och ser att det finns tio nya notiser på sociala medie-apparna. Den första lyder ”dö din hora”. För William börjar dagen med lättnad. Men, han börjar samtidigt känna sig lite orolig för hur han ska kunna fortsätta att dölja alla sår på armarna. Han bestämmer sig för att lätta på trycket lite mer. För Maja och Alma börjar dagen med en smygande molande värk i magen. Idag är det prov i skolan, sedan är det träning och sedan är det…

Allt fler barn och unga berättar att de lider av psykisk ohälsa. Sedan mitten av 1980-talet har andelen unga som uppger att de har återkommande psykosomatiska symtom fördubblats och nästan hälften av 15-åringarna uppger att de har besvär. Bland barn i åldern 10 till 17 år har den psykiska ohälsan ökat med över 100 procent.

Nu kanske du undrar om jag glömt bort Oliver? Efter en ganska lång period av självdestruktivitet och till och med tankar på självmord går Oliver till skolan även denna morgon. Det han ännu inte vet är att idag börjar en ny lärare som heter Catarina. Hon kommer se Oliver och fråga hur han mår. Av någon anledning bestämmer sig Oliver för att ärligt svara ”inte så bra”.

Det finns olika sätt att visa att du finns där för barnet. Det allra viktigaste är att visa att du vill lyssna. ”Med öppna ögon låt oss se på livets rikedom som gror och sjuder överallt där våren går i blom”.

  • Fredrik Löfgren